Predstavljena kampanja Ministarstva za demografiju i UNICEF-a “Svako dijete treba obitelj”

Predstavljena nacionalna kampanja "Svako dijete treba obitelj"

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF, u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo najavili su u utorak početak nacionalne kampanje “Svako dijete treba obitelj”, čiji je cilj povećanje broja udomitelja i osiguravanje brižnih udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić navela je da je prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno smješteno 2259 djece.

U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 814 djece, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine.

“Odrastanje u ustanovama, koliko god se odgojitelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi”, poručila je ministrica.

Predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić naglasila je da je brižna obitelj najbolje okruženje za odrastanje djece.

Istaknula je da su brojna istraživanja posljednjih desetljeća dokazala da je odrastanje u ustanovama osobito štetno za najmlađu djecu, stoga je pozvala brižne obitelji koje žele i mogu pružiti toplo obiteljsko okruženje djeci koja to pravo ne mogu ostvariti u biološkoj obitelji, da im “otvore svoja srca i vrata”.