Predstavljen županijski Proračun „težak“ gotovo 1,3 milijarde kuna

Ivo Žinić/Izvor: Nacionalno/D.Prša

SISAK – Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, zajedno sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem i predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić, održao je u Sisku javnu prezentaciju županijskog Proračuna za 2021.godinu koji je „težak“ gotovo 1,3 milijarde kuna.

„Ovaj Proračun je bio stavljen na javni uvid svima onima koji su to htjeli, sukladno zakonu da mogu dati primjedbe i prijedloge. Ovog trenutka izradili smo prijedlog Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2021.godinu gdje su sadržani svi elementi potrebni za normalni razvoj i funkcioniranje naše županije“, rekao je uvodno župan Žinić.

Dodaje kako je Proračun, bez obzira na smanjeni priliv u ovoj godini, sličan po iznosu. „Ukupni prihodi i izdaci su u odnosu na ovu godinu 50-tak milijuna kuna viši, konsolidarni ukupni proračun iznosi 1,298 milijardi kuna. Ogroman proračun u kojem najveći dio otpada na zdravstvo i socijalnu skrb. Sukladno onime čime se županija bavi, gotovo 65 posto proračuna je predviđeno za zdravstvo i socijalnu skrb“, rekao je Žinić.

Ističe kako je gotovo 30-tak posto proračuna namijenjeno za školstvo i obrazovanje. „Vjerujem da je to nastavak dobrog kontinuiteta i politike koju smo do sada vodili, da ulažemo svake godine u naše zdravstvo, naše školstvo, mlade i nove projekte. Na prezentaciji su vidljivi projekti koje sada realiziramo, koji će biti nastavljeni u sljedećoj godini, ali i projekcija za četverogodišnje razdoblje koje nas očekuje gdje želimo nastaviti dobar kontinuitet povlačenja sredstava iz fondova EU, nastavak s našim projektima gdje najveći iznose i u dosadašnjem radu smo ulagali u zdravstvo, ali i u inovativne tehnologije“, dodaje Žinić.

Prije svega tu misli na nastavak gaming industrije i početak izgradnje Regionalnog centra kompetencija u Lađarskoj ulici, bivšoj vojarni. „Dobar dio sredstava ide i u gospodarstvo i nadalje nećemo smanjivati ova sredstva, a minuse koje smo naslijedili dijelom i stvorili nove minuse u proračunu se odnose upravo na sufinanciranje i predfinanciranje projekata iz fondova EU, tako da smo u ovoj godini pokrenuli i jedan kredit za te projekte u iznosu od 80 milijuna kuna, a do kraja godine ćemo također imati jedan kratkoročni kredit od godine dana od 25 milijuna kuna čime ćemo zatvoriti ovu godinu na jedan kvalitetan način, riješiti i neka dugovanja koja imamo iz proračuna i sljedeće godine možemo reći da krećemo od nule“, napomenuo je Žinić.

Očekuje da neće biti većeg pada proizvodnje, kao niti pada zapošljavanja. Ističe kako su u proračunu predvidjeli i sredstva za gospodarstvo. „Ono što je možda najvažnije za četverogodišnje razdoblje je čitav niz razvojnih projekata vezanih na razvoj gaming industrije, solarnih tehnologija, pa i ovaj naš Centar svemirskih tehnologija koji će biti ovdje u Lađarskoj, ali i neke nove projekte kao što su poduzetnički inkubatori za proizvodnju, odnosno testiranje baterija za električne automobile, za drvnu industriju i neke druge inovativne tehnologije“, ističe Žinić. Vjeruje kako će proračunom zadovoljiti i socijalne potrebe građana naše županije.