Povezite se

Vijesti

Predstavljen projekt “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji”

Objavljeno

-

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavilo je u ponedjeljak projekt “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja”, čiji je cilj unapređenje sustava prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i u obitelji, vrijedan 9,9 milijuna kuna.

Po podacima MUP-a, u razdoblju od 2015. do 2018. u Hrvatskoj je ubijena 61 žena, što čini 43 posto svih ubojstava. 

Od ukupnog broja ubojstva 49 posto počinjeno je među bliskim osobama, a žene su žrtve u 64 posto slučajeva, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković predstavljajući projekt na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Lani je ubijeno osam žena, od kojih su pet ubile bliske osobe, među kojima su četiri intimna partnera.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini

Zabrinjavajući je, ističe, podatak da je tijekom prvih deset mjeseci ove godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini, od kojih su sedam ubile bliske osobe, među kojima su četiri intimna partnera.

Od sredine 2015. u Kazneni zakon vraćeno je nasilje u obitelji te se bilježi kontinuirani porast broja tih kaznenih djela. Lani su zabilježena 623 djela nasilja u obitelji, dok ih je u prvih deset mjeseci ove godine evidentirano 895.

Gotovo 90 posto slučajeva počinjeno je na štetu žena, istaknula je Bedeković.

Upravo zbog toga, kaže, treba skrenuti pozornost institucijama i javnosti da se temi nasilja u obitelji i nasilja nad ženama mora pridavati posebnu i međuresornu pozornost.

U sklopu projekta  “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja”, koji će trajati 2,2 godine, osigurat će se besplatna 24-satna telefonska linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – broj telefona 116 006, svih sedam dana u tjednu, uključujući praznike i blagdane.

Provodit će se medijska kampanja sa ciljem senzibiliziranja javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i u obitelji, važnosti prevencije nasilja te obvezi prijavljivanja nasilja, a kroz stručna usavršavanja jačat će se kapaciteti stručnjaka i unaprjeđivati međuresorna suradnja.

Treba raditi na provedbi dobrog zakonodavnog okvira

“Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir kroz različite zakonske odredbe i strateške dokumente, no moramo zajednički nastaviti raditi na praksi, odnosno provedbi zakona i međusektorskoj suradnji kako bi se ojačalo povjerenje u sustav i žrtve nasilja imale povjerenja i pravovremeno prijavile nasilje”, naglasila je Bedeković.

Najavila je da će do kraja godine privremeno proraditi sigurne kuće u šest županija gdje nedostaju – Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 70 milijuna kuna s kojima će Ministarstvo u tih šest županija trajno riješiti taj problem.

Ministarstvo je danas uručilo ugovore u okviru Poziva za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji za 2019., za što je osigurano tri milijuna kuna.

Vijesti

Zagrebačkim bolnicama donirano 35.000 zaštitnih maski

Published

on

Ukupno 35.000 troslojnih medicinskih zaštitnih maski donirala je u četvrtak dječjim i općim bolnicama te kliničkim bolničkim centrima na zagrebačkom području njemačka tvrtka Bauerfeind, vodeći distributer medicinske opreme u regiji.

Tom donacijom, kako su priopćili iz Bauerfeinda, željeli su pokazati brigu i zahvalnost prema zdravstvenim djelatnicima koji se od prvoga dana uspješno bore protiv epidemije uzrokovane koronavirusom.

Donaciju su dobile KB Merkur, OB Zabok, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Dječja bolnica Srebrnjak, Dječja bolnica Gornja Bistra, KBC Sestre milosrdnice te KBC Zagreb.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić istaknuo je da se zaštitna oprema izrazito brzo troši, a donirane maske koristit će i posjetitelji, kao i medicinsko osoblje koje, naveo je, svakodnevno prođe kroz više stotina maski, što se penje i do desetine tisuća mjesečno.

Ucitavanje vijesti

Politika

HSU i HSS traže veći cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje

Published

on

Sivano Hrelja/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Klub zastupnika HSS-a i HSU-a predstavio je u četvrtak svoj prijedlog izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojim traže nove, više cenzuse za dopunsko osiguranje, koji bi obuhvatili više socijalno ugroženih građana.

“Ovim se prijedlogom rješava problem dostupnosti zdravstvene zaštite za 220.000 najsiromašnijih građana i omogućuje im da bez straha od nepodnošljivog troška mogu potražiti odgovarajuću zdravstvenu zaštitu”, pojasnio je na konferenciji za novinare HSU-ov Silvano Hrelja.

Zajedno s HSS-ovim Željkom Lenartom istaknuo je da njihov prijedlog traži nove cenzuse za dopunsko osiguranje koji bi obuhvatili više socijalno ugroženih građana, podsjetivši kako je cenzus za dopunsko postavljen davne 2004. godine da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na dostupnost zdravstvene zaštite.

“Cenzus za samca postavljen je na 1939 kuna, a za člana kućanstva na 1516 kuna. U 16 godina značajno su porasli troškovi života, ali cenzus se nije mijenjao, iako se obećavalo. Da bismo zaštitili tu ugroženu i zapostavljenu skupinu građana i da bismo vratili malo matematičke pravednosti u sustav, tražimo povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje te redovito godišnje usklađivanje tih cenzusa”, poručio je Hrelja.

Njihov prijedlog predviđa cenzuse od 2500 kuna za samca i 2000 za člana kućanstva. Ti iznosi, pojasnili su, nisu proizvoljni ni slučajni – cenzusi se povećavaju za polovicu visine usklađivanja mirovina i rasta plaća od 2004. godine.

Prijedlog ima ugrađen kvalitetan mehanizam usklađivanja cenzusa paralelno s usklađivanjem mirovina, čime se sprječava ispadanje iz cenzusa nakon svakog minimalnog usklađivanja, pojasnio je Hrelja.

Podsjetio je da su i u svibnju 2019. godine podnijeli takav prijedlog i za njega skupili više od 50.000 potpisa potpore, ali je preskočen kako bi se izglasao Vladin prijedlog s minimalnim povećanjem od 47 kuna za člana obitelji i 61 kunu za samce.

Upozorio je kako je od 2012. pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret proračuna izgubilo više od 260.000 ljudi zbog minimalnog povećanja prihoda.

Mnogima se 70 kuna mjesečno čini malo, no socijalno ugroženima to je previše, pa je ovaj zakon dio naše strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, kaže Hrelja.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

VLADA Plenković: Postupati po zakonu je dobro, normalno i očekivano

Published

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih, poručivši kako je važno poslati jasnu poruku javnosti da je postupati po zakonu – dobro, normalno i očekivano, a ne slati zbunjujuće poruke poput predsjednika države.

“Imamo slučaj koji okupira javnost zadnjih tjedan dana i važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne da kao neki drugi, konkretno predsjednik Republike, šaljemo zbunjujuće poruke prema javnosti”, poručio je Plenković na sjednici Vlade.

To govori, istaknuo je, jer ispada da je problem ako Vlada, pravosudna tijela i policija postupaju po zakonu.

“Ispada da se jedan dio medijskih i političkih krugova čudi da Vlada i pravosudna tijela postupaju po zakonu. To znači da još neki u Hrvatskoj nisu dobro razumjeli koja je naša politika u borbi protiv korupcije, a politika je da nema nedodirljivih”, naglasio je premijer.

Bit je da nema imena i prezimena, nema stranačke iskaznice, nema dužnosti koju netko obnaša koja bi ga eventualno zaštitila od tijela koja su dužna po zakonu provoditi radnje ako imaju indicije da netko radi protiv zakona.

Dodao je da su brojni pravni stručnjaci u svojim istupima pojasnili javnosti o čemu se radi, kako postupaju tijela i tko u pojedinoj fazi može znati što ta tijela rade. Ocijenio da “očito ima nekih kojima takav zakonit način postupanja djeluje kao da nije normalan” te da je to problem kako se postupalo u vrijeme neke druge Vlade.

Postupati po zakonu je dobro, normalno i očekivano, poručio je Plenković.

Zapitao se kome bi bilo više u interesu nego njemu da u slučaju Varga ne puknu mjere, da prije imenovanja predsjednika uprave Janafa zna da postoji aktivnost koja ugrožava njegov integritet, da u slučaju Rimac mjere ne puknu pred izbore te da pri sastavljanju lista za Sabor unaprijed zna da će jednom od zastupnika sud odrediti pritvor.

“Tijela koja rade svoj posao na temelju zakona, posao rade upravo onako kako im je zakon propisao da rade. Ne dolaze na ispovijed u Vladu po odobrenje što da, a što ne. To je uljuđena zemlja i demokracija”, ocijenio je, dodavši da tijela imaju odriješene ruke da rade svoj posao.

Plenković je istaknuo da je bit da se fenomen korupcije pokuša iskorijeniti i da nije dobro kada postupanje po zakonu ispada čudno te pozvao da se poštuje neovisnost pravosudnih institucija.

“Budimo oprezni kako ih komentiramo. Da budem do kraja otvoren – da smo sve ovo što smo čuli zadnjih dana, čuli od mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a, bila bi revolucija, 100 posto. To isto tako treba analizirati”, rekao je.

Tijela će i dalje raditi po zakonu i temeljem ovlasti koje su im date, a svi skupa moraju shvatiti da smo u demokraciji, vremenu trodiobe vlasti i da nema tog političkog autoriteta koji će određivati koji će se procesi voditi, a zato i jesmo članica EU, zaključio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije