Predstavljen preuređeni NSB za hrvatsko predsjedanje

Zagreb, 20.12.2019 - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković (C) upriličio je svečano primanje u prigodi božićnih blagdana, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ ik

Najviši hrvatski dužnosnici u petak su predstavili novouređenu Nacionalnu sveučilišnu biblioteku (NSB) u Zagrebu koja će u prvih šest mjeseci iduće godine biti središte hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

“Dovršavamo veliki projekt za hrvatsku kulturu, znanost i slobodno možemo reći da ova znamenita institucija danas dobiva dodatni kongresni i konferencijski karakter”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Za pripremu NSB-a za predsjedanje izdvojeno je 95 milijuna kuna, rekao je premijer na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, hrvatski zastupnici Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predstavnici diplomatskog zbora, Crkve i medija. 

Za potrebe brojnih sastanaka tijekom predsjedanja spremna je velika dvorana od 550 kvadratnih metara, osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagavaona za delegate. Tu su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta. 

NSB će biti prva zgrada u Hrvatskoj s 5G mrežom koja je još uvijek u nekomercijalnoj upotrebi.

Plenković je rekao i kako će obnovljeni NSB nakon predsjedanja poslužiti za razne aktivnosti poput kongresa, vladinih aktivnosti, sveučilišne i alternativne scene HNK. 

Hrvatska 1. siječnja 2020. od Finske preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskim vijećem.