Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mikulić položio vijenac na grob Borisa Šprema

Nacionalo

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ), u subotu je na groblju Mirogoju, položio vijenac i zapalio svijeću na grob Borisa Šprema (SDP), nekadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora i zagrebačke Gradske skupštine, u povodu obilježavanja pete obljetnice njegove smrti.

Uz predsjednika Gradske skupštine Mikulića, u obilježavanju su sudjelovali i potpredsjednik Gradske skupštine Jozo Milićević (Nezavisna lista Sandre Švaljek) i tajnica Gradske skupštine Mirjana Lichtner Kristić.

“Gospodin Šprem je obnašao visoke dužnosti u hrvatskoj državi, a tako i časnu funkciju predsjednika Hrvatskog sabora. On je ostavio neizbrisiv trag, kako u zagrebačkoj, a tako i u novijoj hrvatskoj povijesti”, rekao je Mikulić. Dodao je kako je “Boris Šprem bio čovjek koji je jednostavno razvijao pluralizam i demokraciju, čovjek koji je poštivao stavove kolega koji su drugačijih svjetonazora, drugačijih mišljenja”.

“Prema tome hvala mu na svemu što je učinio”, dodao je Mikulić.

Na pitanje novinara što misli kako bi Šprem, s obzirom da je njegovao pluralizam i različitost mišljenja, gledao na trenutačnu situaciju i u Gradskoj skupštini i u Hrvatskom saboru, Mikulić je kazao da bi Boris Šprem gledao na način, kao što je i nekada izabran za predsjednika Hrvatskog sabora. “Dakle, svi sabornici su ga bili podržali”, istaknuo je Mikulić.

“Prema tome, to je jedan čovjek koji je gajio taj pluralizam, držao je do demokracije i uvijek ste s njim mogli sjesti bez obzira što ste pripadnici neke druge političke opcije, drugog mišljenja ili stava. Uvijek ste s njim mogli razgovarati i ako ste mu iznijeli argumente, on bi te argumente prihvatio. I to je bila veličina Borisa Šprema”, ocijenio je Mikulić.

Boris Šprem (Koprivnički Bregi, 1956.  – Houston 2012.), bio je hrvatski političar, predsjednik Hrvatskog sabora, a prije toga obnašao je dužnost predsjednika Gradske skupštine Zagreba. Bio je diplomirani pravnik, član SDP-a. Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno ga je odlikovao Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom.

H/N