Predsjednik Vlade uručio nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora atletičarki Sandri Perković i gimnastičaru Tinu Srbiću

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je večeras u hotelu Westin u Zagrebu na tradicionalnoj svečanosti Hrvatskog olimpijskog odbora Veliki dan hrvatskoga športa, na kojem su proglašeni i nagrađeni najbolji športaši i športašice u 2017. godini.

U godini na izmaku, hrvatski su športaši u raznim disciplinama osvojili na svjetskim i europskim športskim prvenstvima i kupovima 240 medalja, od čega 76 zlatnih, 78 srebrnih i 86 brončanih.

Predsjednik Vlade Plenković uručio je nagrade najboljoj hrvatskoj atletičarki Sandri Perković i najboljem hrvatskome gimnastičaru Tinu Srbiću, kazavši: „Šport i športaši toliko su dobroga učinili za promociju Hrvatske, da nema tog proračuna Središnjega državnoga ureda za šport koji bi mogao namiriti sve ove uspjehe“. Dodao je da pitanje financiranja športa muči brojne naše Saveze te da je Vlada ove godine napravila iskorak u tom pogledu, povećavši izdvajanja za šport i nagrade.

Uz Sandru Perković i Tina Srbića, nagrađeni su i hrvatski vaterpolisti, hrvatske streljačice, veslači Martin i Valent Sinković.

Također su nagrađena tri trenera svjetskih prvaka: izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, trener Sandre Perković Edis Elkašević i trener Tina Srbića Lucijan Krce.

Nagrada „Matija Ljubek“ ove je godine dodijeljena stolnotenisaču Dragutinu Šurbeku, dužnosniku u auto-moto športu Zrinku Gregureku, nagrađena je Osječanka Zvjezdana Tuma-Parlov, vaterpolski trener Vlaho Asić te Sportsko ribolovno društvo “Priroda” iz Vinkovaca.

Nagradu za najuspješnije promicatelje Hrvatske u svijetu dobilo je sedam vrhunskih hrvatskih sportaša koji su snimili spot Hrvatske turističke zajednice pod nazivom “Hrvatska – puna života”, nogometaši Luka Modrić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić, tenisač Marin Čilić i košarkaš Dario Šarić, koji su se svoga honorara za snimanje spota odrekli uplativši ga u humanitarne svrhe.
Posebno priznanje za športski pothvat godine dobila je daljinska plivačica Dina Levačić.

Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora “Sport bez granica” pripao je Županijskom savezu športova Vukovarsko-srijemske županije zbog projekata socijalne uključenosti pripadnika različitih manjinskih zajednica i pomoći u obnovi i izgradnji sportske infrastrukture u ovoj županiji, u kojoj je tijekom rata uništeno više od 80 posto sportskih borilišta.

Posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za medijsku promociju sporta dobile su emisije “Sport nedjeljom” i “Istinom do gola”.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Velikom danu hrvatskoga športa nazočili su ministar financija Zdravko Marić, ministar turizma Gari Cappelli i državna tajnica za šport Janica Kostelić.