Predsjednik Vlade s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori:  Želimo zajednički štititi manjinska prava

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi danas u Podgorici u povodu Posebnog sastanka Američko-jadranske povelje, a posjet je započeo susretom s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što Hrvati u Crnoj Gori imaju ministricu te zastupnika u parlamentu, kao i čelnike pojedinih općina, osobito u Boki Kotorskoj. Naglasio je da je podrška hrvatske Vlade hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori kontinuirana.

„Želimo u dogovoru s Crnom Gorom zajednički štititi manjinska prava, a od Vlade Crne Gore očekujem da nastavi s aktivnostima koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta i kvalitetnog integriranja Hrvata u crnogorsko društvo“, poručio je predsjednik Vlade i dodao da Hrvatsku i Crnu Goru nacionalne manjine dodatno povezuju.

Kazao je da je položaj Hrvata u Crnoj Gori dobar te da su oni predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

 

„Hrvati su prisutni u političkom, kulturnom i javnom životu, što je izuzetno korisno za njihov položaj ovdje kao i za povezivanje dvije zemlje“, ocijenio je predsjednik Vlade.

 

Na marginama sastanka Američko-jadranske povelje, predsjednik Vlade tijekom dana sastat će se s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom te predsjednicima vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom.