Predsjednik Vlade Plenković: Želimo poslati poruku ohrabrenja, Slavonija je za našu Vladu prioritet

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je 3. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja se održala u Slavonskom Brodu.

Na sjednici su razmotrene mogućnosti unaprjeđenja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine, a raspravljalo se i o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ važan zbog gospodarske, demografske i socijalne situacije u tom dijelu Hrvatske.

Podsjetio je na brojne zakonske prijedloge i aktivnosti koje Vlada poduzima kako bi se ubrzao razvoj Slavonije.

„Vlada želi poslati poruku ohrabrenja i poruku da je Slavonija za našu Vladu konkretan prioritet koji ćemo u ove četiri godine realizirati“, naglasio je.

Predsjednik Vlade najavio je da će se za 10 dana u Osijeku održati sjednica Vlade, koja će na dnevnom redu imati 20 točaka koje se odnose na grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić kazao je da je u županiji u tijeku 97 razvojnih projekata od 883 milijuna kuna.

„Ovo je prva Vlada koja se sučelila s financiranjem lokalnih i regionalnih institucija“, poručio je župan Marušić, istaknuvši da su porezne izmjene Brodsko-posavskoj županiji donijele 20 milijuna kuna više sredstava.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je početkom ožujka ove godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Taj je Projekt pokrenut kako bi se usmjerilo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne putevete energetiku, osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do 17. studenoga je u okviru Projekta ugovoreno oko 14,8 posto sredstava, odnosno više od 2,5 milijardi kuna.

Projekt uključuje provedbu nekoliko novih mjera koje omogućuju projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava.

Uvođenjem ovog Projekta omogućen je usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju. Jedan od važnijih ciljeva je i stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog „Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Srijema“ u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine.

Po dolasku u Slavonski Brod, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je cvijeće ispred Spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“ te se sastao sa županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem i gradonačelnikom Grada Slavonskoga Broda Mirkom Dusparom.

Nakon sjednice Savjeta, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata te je položio vijenac i zapalio svijeću ispred Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskome ratu.

U pratnji predsjednika Vlade u Slavonskom brodu bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, kao i državni tajnici i pomoćnici ministara ostalih ministarstava.