Predsjednik Vlade Plenković sastao se s veleposlanicima država članica Europske unije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima, u prigodi bugarskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2018. godine, s veleposlanicima država članica Europske unije. Uz predsjednika Vlade bile su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Predsjednik Plenković osvrnuo se na aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u 2017. godini ocijenivši ih uspješnima i predstavio reformske napore Vlade za 2018.

Najavio je vrlo dinamičnu vanjskopolitičku aktivnost u veljači. U Strasbourgu će 6. veljače govoriti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na temu “Budućnost Europe”, a razgovarat će s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem te s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom. Sudjelovat će na sastanku kolegija Europske komisije 14. veljače te održati sastanke s predsjednikom Europske komisije Jean Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Sudjelovat će i na neformalnom sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu koje će raspravljati o institucionalnim pitanjima i budućnosti financiranja EU-a 23. veljače 2018. Ujedno će se 22. veljače sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Teme razgovora bile su budućnost Europske unije, proširenje, odnosi Republike Hrvatske i susjednih država, gospodarska pitanja.