Predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo radni posjet Mostaru

Premijer Andrej Plenković večeras i sutra boravi u Mostaru, kamo je stigao nakon burnih reakcija koje je u gradu na Neretvi izazvalo samoubojstvo generala Praljka i haška presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Premijer Plenković susreo se s s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem, a ujutro na rasporedu ima sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Na susretu s Čovićem, premijer je istaknuo kako Hrvatska stoji uz BiH i stoji uz Hrvate u BiH. Učinit ćemo sve da Hrvati budu dugoročno ravnopravan narod, da se poštuje jednakopravnost između tri naroda. Na tom su tragu i naše bilateralne aktivnosti i aktivnosti na međunarodnom planu. Danas želimo čuti kakva je atmosfera nakon presude, kakva je atmosfera među braniteljskim udrugama i u političkom vodstvu, naglasio je Plenković.

Čović je rekao kako će nastupati zajedno oko teme presude u Haagu, ali i mnogih drugih koje se tiču Hrvata u BiH.

Uoči puta u Mostar, premijer Plenković je rekao da Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki. Zamolio je da se izjava Vlade nakon presude ne interpretira pogrešno, odnosno da se ne stvara dojam da ju Hrvatska ne poštuje.

Objasnio je da je druga stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, što je Hrvatska učinila. Posebno je nezadovoljna onim dijelovima presude kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha, “pogotovo nakon što kao država pokušate triput biti prijatelj suda”. A onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena, kazao je Plenković.

Ponovio je da će Hrvatska tražiti “neku vrstu involviranja” ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti.