Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao u hvarskoj procesiji “Za križen”

FaH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak navečer u Hvaru u društvu obitelji, prijatelja i mještana Hvara te župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana procesiji “Za križen”, poručivši kako je to dobra prilika za promišljanja uoči najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa.

“Na Veliki četvrtak ovdje smo u Svirču, gdje je tradicija iz koje potječe moj otac. Procesija ‘Za križen’ petstoljetna je tradicija posebnoga hvarskog običaja privrženosti vjeri, tradicija koja je svoje mjesto našla i u nematerijalnoj baštini Unesco-a 2009. godine”, rekao je tom prilikom Plenković.

“Lijepo je biti ovdje s dijelom obitelji, prijateljima, mještanima i malo se posvetiti i promišljanjima uoči Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana”, dodao je.

Procesija “Za križen” jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje šest mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Istovremeno, u 22 sata, iz šest župskih crkava započnu ophodi na čelu sa križonošom koji nosi do 18 kilograma težak križ, u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna je po svom i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je “Gospin plač”, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.