Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Predstavit ćemo hrvatski pogled kako pridonijeti globalnoj sigurnosti i mirovnim procesima

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je sudjelovao na otvorenju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine, na temu: „Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu“.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je da je otvaranje opće rasprave donijelo dva važna govora. Prvi je bio govor glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, koji je bio fokusiran na reformu Ujedinjenih naroda pod njegovim vodstvom, s nizom načina kako da Ujedinjeni narodi, u pogledu mirovne kooperacije i razvoja, budu učinkovitijima nego što su danas.

Za govor predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa predsjednik Vlade Plenković kazao je da je bio na crti očekivanja. Pojasnio je da je predsjednik Trump ponovio slogan iz svoje kampanje „America First“, ali je naglasio i suradnju s drugim državama, pa i u okviru Ujedinjenih naroda.

„Dakle, vidjeli smo jedno otvaranje prema multilateralnim organizacijama i globalnom upravljanju, u kojem Amerika ima vodeću ulogu, ali je spremna ostvarivati napore u rješavanju velikih globalnih izazova zajedno s drugima“, dodao je predsjednik Vlade.

Očekivanim je ocijenio i malo oštrije tonove upućene Sjevernoj Koreji, Iranu i Venezueli.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da će hrvatsko izaslanstvo nastojati Općoj skupštini UN-a predstaviti hrvatski pogled na ključna pitanja i mega-trendove s kojima smo suočeni, od klimatskih promjena i siromaštva, do terorizma i migracija.

„Dat ćemo i određene poglede kako pridonijeti mirovnim procesima, s obzirom da smo bili zemlja koja je bila primatelj sigurnosti, a sada smo se pozicionirali kao zemlja koja je davatelj sigurnosti“, poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da će brojni bilateralni sastanci koje će imati tijekom boravka u New Yorku biti prigoda za razgovor o pitanjima izvan UN-ovog okvira. „Iskoristit ćemo ove dane za razgovor o pitanjima koja su nam posebno značajna“, rekao je Plenković.

Novinare je zanimalo jesu li predviđeni sastanci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Plenković je kazao da se jutros po dolasku u UN vidio s predsjednikom Vučićem. Dodao je da je premijeru Ceraru u nedjelju navečer čestitao na osvajanju Europskoga prvenstva u košarci, što je ocijenio sjajnim uspjehom za Sloveniju.

 

„Naći ćemo se danas ili sutra tijekom dana da malo i sami radimo na pripremi njegovoga posjeta Zagrebu, koji bi trebao biti idućega tjedna“, odgovorio je Plenković.

 

Ponovio je da se pitanje granica treba rješavati bilateralnim putem na temelju međunarodnoga prava. Dodao je da je Hrvatska u arbitražu ušla u dobroj vjeri, no ona je kompromitirana krivnjom slovenske strane.

 

„Odluka Hrvatskoga sabora je jasna. Isto tako, na temelju konzultacija s parlamentarnim strankama, sasvim je jasno da svi politički akteri u Hrvatskoj žele rješavanje pitanja granice i na kopnu i na moru sa Slovenijom bilateralnim dogovorom. Nastojat ćemo korak po korak ići prema tom smjeru“, poručio je Plenković.

 

Predsjednik Vlade potom se sastao s Michaelom Bloombergom, vlasnikom Bloomberg L.P., tvrtke za davanje financijskih informacija. U popodnevnim satima po lokalnom vremenu sudjelovat će na sastanku Globalnog pakta za okoliš, pod predsjedanjem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uz nazočnost glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, a održat će i niz drugih bilateralnih sastanaka.

 

Potom će nazočiti EU prijemu za šefove izaslanstava i ministre vanjskih poslova, na kojem će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.

 

Također, večeras će sudjelovati i na prijemu koji za šefove izaslanstava daju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i prva dama Melania Trump.