Predsjednik Vlade Andrej Plenković na Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini o Sahelu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas u Bruxellesu u sjedištu Europske komisije na međunarodnoj konferenciji na visokoj razini o Sahelu (International High-Level Conference on Sahel) pod zajedničkim predsjedanjem Europske unije, Afričke unije, Ujedinjenih naroda i G5 Sahela (Mauritanija, Mali, Niger, Burkina Faso, Čad), uz brojne šefove država ili vlada Europske unije i afričkih zemalja iz sahelskog područja, kao i ostale velike globalne donatore (SAD, Kanada, Saudijska Arabija).

Cilj je konferencije jačanje međunarodne potpore zemljama G5 Sahela na području sigurnosti, razvoja, borbe protiv ilegalnih migracija te operacionalizacija zajedničkih snaga, na području koje se prostire između Sahare na sjeveru i tropske Afrike na jugu. Na njemu danas živi oko 70 milijuna ljudi, dok se do 2030. očekuje porast populacije na gotovo 120 milijuna.

Kroz svoju razvojnu politiku i vanjsko djelovanje Europska unija daje konkretan doprinos u borbi protiv siromaštva, kao i u borbi protiv i terorizma. Na taj način pomaže tim zemljama u izgradnji institucija i boljoj vladavini, prevenirajući ilegalne migracije iz tog dijela Afrike prema europskom kontinentu, što je od osobite važnosti nakon snažnog vala migranata i izbjeglica na srednje-mediteranskoj migracijskoj ruti.

Uz afričke čelnike, između ostalih govorili francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i talijanski, španjolski, švedski, nizozemski, belgijski, slovački i grčki premijeri.
U svom obraćanju, predsjednik Vlade naglasio je da Hrvatska podupire napore Europske unije u Sahelu te da je potrebno pokazati solidarnost prema tim zemljama, osobito ulagati u mlade, kojima je potrebno pružiti perspektivu što je ujedno najbolji odgovor u sprječavanju ilegalnih migracija.
Hrvatska podržava uspostavu Zajedničkih snaga G5 Sahela (G5 Sahel Joint Force).

Podsjetio je također na činjenicu da Hrvatska trenutno sudjeluje u tri mirovne misije u Africi.
Predsjednik Vlade istaknuo je da će Hrvatska, uz 200 tisuća eura koje je već donirala za zemlje Roga Afrike i sjeverne Afrike, za sahelske države donirati 100 tisuća eura za Krizni uzajamni fond Europske unije za Afriku (EU Emergency Trust Fund for Africa), koji je jedan o glavnih instrumenata razvojne pomoći Europske unije za Afriku.

Europska unija, naime, najveći je donator razvojne pomoći s iznosom od više od 8 milijardi eura u financijskom razdoblju 2014.–2020.
Predsjednik Vlade založio se za sveobuhvatni europski pristup pitanju migracija i razvojne pomoći, tim više što je Europska unija prvi svjetski donator za razvojnu pomoć.
Zaključno je istaknuo da Hrvatska solidarno podržava napore međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda prema uspostavi Globalnog pakta za migracije.