Predsjednik Sabora posjetio Daruvar, Grubišno Polje i Garešnicu u kojoj je otvorio novi start-up inkubator

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u utorak Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje. Tijekom svog posjeta Garešnici, predsjednik Sabora otvorio je novi poduzetnički start-up inkubator koji je financiran sredstvima Europske unije, a ostvaren prekograničnom suradnjom Garešnice, Lipika i Orašja u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Pripremio ga je Poduzetnički centar pod nazivom Invest in LOG, a putem njega uložiti će se 731 tisuća eura u razvoj poduzetništva kroz projekte edukacije, izgradnje infrastrukture i umrežavanja.

-Hrvatski sabor podržava sve razvojne projekte, osobito one koji za cilj imaju osnaživanje modernog gospodarstva temeljenog na digitalnim tehnologijama. Poduzetnički inkubator pravi je primjer kako država i grad mogu pomagati mladim poduzetnicima i kako građani mogu osjetiti izravnu korist od članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Na primjeru Garešnice također jer razvidna sinergija državne i lokalne vlasti te konkretni rezultati fiskalne decentralizacije koja je omogućila povećana sredstva u gradskom proračunu za razvojne projekte, istaknuo je Jandroković prilikom otvaranja poduzetničkog start-up inkubatora.

U Daruvaru je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Daruvara. Čestitajući Daruvarčanima Dan grada, Jandroković je naglasio kako je Daruvar grad s dugom i bogatom urbanom poviješću – još od vremena starih Rimljana preko grofova Janković koji su imali presudnu ulogu u razvoju toga grada te odredili njegov današnji oblik sa svim sadržajima društvenog i kulturnog života.

– Osim bogate prošlosti koja je stavljena u funkciju razvoja kulturnog i lječilišnog turizma, niz turističkih i gospodarskih potencijala Daruvar s pravom čine najljepšim malim hrvatskim kontinentalnim gradom i turističkim središtem županije Bjelovarsko-bilogorske županije, kazao je Jandroković. Pozdravio je tom prilikom i dvadesetogodišnju tradiciju održavanja međunarodne i vrlo posjećene manifestacije „Vinodar“ te inicijativu za obnovom rada Razvojnog centra, buduće Razvojne agencije Daruvar.

-Uz pomoć europskih sredstava Razvojna agencija trebala bi realizirati niz investicijskih projekata i konkretno osvijestiti prilike koje donosi članstvo u Europskoj uniji, rekao je Jandroković istaknuvši k tome pozitivne trendove, osobito nakon fiskalne decentralizacije, koje su Daruvaru omogućile priljev sredstava uvećanih za dvadeset posto, a koji su uloženi u demografske, infrastrukturne i gospodarske projekte.

U Grubišnom Polju predsjednik Sabora posjetio je gradilište kogeneracijskog postrojenja na biomasu, koje se gradi u zoni malog i srednjeg poduzetništva. Riječ je o projektu vrijednom 34 milijuna eura, a postrojenje s pedesetak zaposlenih proizvodit će 5 MW električne energije koja će se isporučivati u elektroenergetski sustav HEP-a.

–Ovakvi projekti bude optimizam. Trebamo što intenzivnije davati priliku poduzetnicima, posebno mladim i kreativnim ljudima koji će graditi ovu zemlju, kazao je Jandroković prilikom obilaska.

Posjet predsjednika Sabora Grubišnom Polju završio je obilaskom Spomen sobe hrvatskim braniteljima gdje je predsjednik Sabora Jandroković uputio zahvalu svim braniteljima i obiteljima poginulih branitelja za njihov doprinos u Domovinskom ratu i žrtvu u obrani slobode i neovisnosti Hrvatske.