Predsjednik Sabora Jandroković na sastanku s Navdeepom Bainsom, kanadskim ministrom inovacija, znanosti i ekonomskog razvoja

Ministar inovacija, znanosti i ekonomskog razvoja u Vladi Kanade, Navdeep Bains i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na sastanku koji je održan u Parlamentu Kanade istaknuli su obostranu zainteresiranost za proširenje gospodarske suradnje dviju zemalja.

Kanadski ministar Bains zahvalio je Hrvatskoj na ratifikaciji CETA-e, Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između Kanade i EU-a, koji, istaknuto je, pruža odlične mogućnosti izvoznicima, poduzetnicima i inovatorima. Sugovornici su se složili da su se CETA-om, koja je privremeno stupila na snagu potkraj rujna ove godine, stekli uvjeti koje bi obje strane te gospodarstvenici trebali iskoristiti i povećani međusobnu trgovinsku razmjenu Hrvatske i Kanade.

Predsjednik Sabora Jandroković zatražio je podršku Hrvatskoj za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj , OECD-u, za što je, kako se čulo na susretu s ministrom inovacija, znanosti i ekonomskog razvoja u kanadskoj Vladi Navdeepom Bainsom, Kanada potpuno otvorena.

Predsjednik Sabora s izaslanstvom održao je sastanak i s Pamelom Goldsmith-Jones, parlamentarnom tajnicom ministra međunarodne trgovine. Područjem velikog potencija razvoja sugovornici su istaknuli turizam, koji bilježi znatan rast kanadskih gostiju u Hrvatskoj, ali i infrastrukturne projekte, brodogradnju, izvoz hrvatskih prehrambenih proizvoda te sektor IT tehnologije.

Održan susret s Kanadsko-hrvatskom međuparlamentarnom skupinom prijateljstva

Prvoga dana službenog posjeta Kanadi, predsjednik Hrvatskog sabora s izaslanstvom, Domagojem Hajdukovićem, potpredsjednikom Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, Sanjom Puticom, voditeljicom Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te Antom Babićem, članom Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, sastao se i s članovima Parlamentarne asocijacije Kanade pri NATO-u te s Kanadsko-hrvatskom međuparlamentarnom skupinom prijateljstva koju predvodi kanadski političar hrvatskog podrijetla, bivši gradonačelnik Hamiltona, zastupnik u kanadskom parlamentu, Bob Bratina.

Razgovaralo se o daljnjim mogućnostima proširenja bilateralne gospodarske i druge suradnje dviju država.