Povezite se

Vijesti

Predsjednik Milanović: Županije kao oblik uprave imaju više smisla nego regije

Objavljeno

-

U povodu Dana Varaždinske županije u utorak je održana svečana sjednica Županijske skupštine, premijer Andrej Plenković tom se prigodom među ostalim osvrnuo na izazove oporavka, a predsjednik Zoran Milanović je ocijenio kako su županije bolji oblik uprave od podjela na regije.

Župan Radimir Čačić istaknuo je kako je Varaždinska županija tri godine zaredom „uvjerljivo najuspješnija županija po povlačenju europskih sredstava u segmentu energetskih obnova i per capita i u ukupnom iznosu”.

„Ono što nas očekuje je puno važnije, to je veliki projekt brze pruge Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec, Varaždin u 45, Čakovec u 55 minuta do Zagreba. Interakcija ovog prostora sa zagrebačkom urbanom regijom i Europom i integracija, to je za nas ključno”, naglasio je župan.

Čačić je spomenuo još dva velika projekta, operacijski blok Opće bolnice Varaždin te obnovu i rekonstrukciju varaždinske Glazbene škole i pretvaranje u konzervatorij.

„Ako nastavimo ovim tempom, bit će sve u redu”, dodao je Čačić.

Plenković: Uskladiti prioritete za harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske

Premijer Plenković istaknuo je napore koje je Vlada učinila u proteklom mandatu za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, pa tako i za Varaždinsku županiju.

„To je temelj naše politike koji se bazira na četiri stupa”, rekao je premijer naglasivši kako se radi o kontinuiranom, stalnom i otvorenom dijalogu, pitanju funkcionalne decentralizacije, fiskalnoj decentralizaciji te projektnoj suradnji.

Dodao je kako su u krizi uzrokovanoj Covidom-19 „stali iza poslodavaca i iza radnika u Varaždinskoj županiji”.

„300 milijuna kuna je do sada država dala na korist i dobrobit radnika koji bi, da to nismo napravili, vrlo vjerojatno sad imali poteškoća, možda bi mnogi od njih bili nezaposleni”, kazao je Plenković dodavši da se radi o 34 tisuće radnika u Varaždinskoj županiji.

Kazao je i kako su pred Hrvatskom izazovi oporavka i razvoja, što nameće obvezu da se dobro usklade prioriteti za „harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske”.

Milanović: Podjela Hrvatske na tzv. regije dezintegracija

Predsjednik Republike Zoran Milanović kazao je kako se u županiji vide razlike, odnosno „što se radi i kako se radi”. Govoreći o reformama, Milanović je kazao kako se ukidanje županija i smanjenje broja općine neće dogoditi.

„Ono što je ’93. godine, u jeku rata, kada je bilo važnijih prioriteta od lokalne samouprave, jednom presječeno bez referenduma, neće se više tako lako vratiti tamo gdje bi netko želio”, istaknuo je.

Dodao je da županije kao oblik uprave te „transmisije između centralne vlasti u zemlji od samo 4 milijuna ljudi” imaju smisla više nego regije, a ponovna podjela Hrvatske na tzv. regije je, ističe, dezintegracija.

Varaždinskoj županiji zaželio je da i dalje nastavi „u dobrom pravcu” naglasivši veliku važnost povlačenja EU sredstava, što se, prema njegovim riječima, smatra mjerilom uspjeha.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac kazao je da županija nakon godina provedenih u stagnaciji proživljava „svojevrsni procvat”, no bez pomoći i podrške središnje vlasti, istaknuo je, sigurno ne bi uspjeli u tome.

„Sretan sam i ponosan što našu županiju, usput rečeno najstariju županiju u Republici Hrvatskoj, krase tolerancija, zajedništvo i želja za prosperitetom”, zaključio je predsjednik Skupštine.

Vijesti

Turudić “spustio” Milanoviću: “Predsjednik impromivizira kao što to uvijek i čini!”

Published

on

Izvor: HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je izravno prozvao premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da su mjesecima znali za istragu protiv uhićenog čelnika Janafa Dragana Kovačevića, a usput je odgovorio i predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću koji ga je prethodno prozvao da je neprimjereno da predsjednik komentira slučaj.

Ivan Turudić bio je gost RTL-a Danas, gdje se osvrnuo na današnju Milanovićevu izjavu.

“Ne smije znati, ne da ne treba znati. To nije djelokrug njegovih poslova. To je kao da ministar pravosuđa donosi presudu u nekom slučaju. Upravo suprotno od toga što govori pravnik, predsjednik države, ministar ne smije znati za istragu. Izvidi su tajni i ne piše u ZKP-u da postoje izuzeci da se mora brinuti o tvrtkama poput Janafa ili čemu već. Predsjednik impromivizira kao što to uvijek i čini”, komentirao je Turudić izjavu predsjednika Milanovića da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znao za istragu u aferi Janaf.

Milanoviću je konstatirao da mu je sporno što do uhićenja nije došlo odmah nakon što je, navodno, Petek predao Kovačeviću 1,9 milijuna kuna.

“Ja ne znam stvari, a još manje ih zna predsjednik. On ne zna koje su osobe bile obuhvaćene izvidima. Ja sam jučer reagirao na izjave predsjednika kao neprimjerene, kao izravan pritisak prvenstveno na sud. Istraga još nije ni počela, državni odvjetnik je donio rješenje o provođenju istrage, protiv tog rješenja će većina okrivljenika podnije žalbu i sudac istrage će odlučiti. Ako predsjednik Republike kaže da se još prije 10 mjeseci trbealo hapsiti – ne uhititi, nego hapsiti, a hapsilo se u Jugoslaviji – to je izravan pritisak na sud. To je pritisak i na DORH, i u sadašnjem slučaju i u svim budućim slučajevima”, rekao je Turudić.

Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Ćorić: Javni natječaj u JANAF-u čim to bude moguće

Published

on

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak kako će se javni natječaj za mjesto predsjednika Uprave JANAF-a provesti čim to bude moguće, a potvrdio je da je nekoliko navrata bio gost u “klubu” Dragana Kovačevića, osumnjičenog u aferi JANAF.

“S obzirom na statutarne odredbe društva JANAF d.d., potrebno je imenovati osobu koja će biti obnašatelj dužnosti do izbora novog predsjednika uprave putem javnog natječaja”, rekao je Ćorić novinarima uoči užeg kabineta Vlade.

Dodao je kako će se javni natječaj provesti “čim to bude moguće”.

Novinari su ministra pitali i je li ikada bio gost u takozvanom “klubu” Dragana Kovačevića, osumnjičenog u aferi JANAF.

“Gospodina Kovačevića znam od 2013. godine, prije svega po ekonomskim pitanjima u toj fazi, a onda nakon toga s obzirom na činjenicu da sam bio resorni ministar u njegovom resoru, družili smo se čitav niz puta, u nekoliko navrata sam bio i gost u njegovom klubu”, kazao je Ćorić.

Dodao je da ga je zadnji put vidio prije par tjedana.

Kako prenose mediji, “klub” u  Slovenskoj ulici u Zagrebu prostor je, u vlasništvu Kovačevićeve tvrtke, u kojem je on priređivao druženja za gospodarstvenike, osobe iz javnog života i dužnosnike najvišeg ranga.

Ucitavanje vijesti

Politika

Splitski HDZ: Ne namjeravamo sudjelovati u svađama

Published

on

Splitski HDZ priopćio je u utorak poslijepodne kako ne namjerava sudjelovati u svađama te je pozvao da se politička i nepolitička prepucavanja ostave za izbornu kampanju sljedeće godine, kad će se održati lokalni izbori.

“Hrvatska demokratska zajednica kao vodeća stranka na razini Grada Splita nema namjeru sudjelovati u suvišnim raspravama i svađama, ni referirati se na neprimjerene izjave pojedinih gradskih vijećnika. Čvrsto i jasno stojimo uz našega gradonačelnika Andre Krstulovića Opare”, navodi se u priopćenju splitskoga HDZ-a.

Iz splitskog HDZ-a pozvali su na dijalog sve sudionike u političkom životu Splita, ističući kako interes građana i grada treba biti iznad svega ostalog.

“Normalno funkcioniranje Gradskog vijeća i donošenje ključnih odluka, poput rebalansa proračuna kojim su obuhvaćeni negativni utjecaji pandemije koronavirusa, jesu preduvjet kako bi te ciljeve postigli. Razna politička i nepolitička prepucavanja ostavimo za izbornu kampanju koja nas očekuje sljedeće godine jer u ovom trenutku interes grada i građana treba biti jedini fokus svih”, poručio je splitski HDZ.

Predsjednik splitskoga SDP-a i gradski vijećnik Goran Kotur danas je oštro kritizirao splitskoga gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i koaliciju HDZ-a s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma optužujući ih za nerad i loše vođenje grada.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije