Predsjednik Milanović položio vijence partizanima palim na Sutjesci

FOTO: Ured predsjednika

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poklonio se na Sutjesci u BiH poginulim partizanima u Drugom svjetskom ratu uglavnom iz Dalmacije koje je nazvao “borcima za slobodu i borcima protiv nacizma i fašizma”.

Milanović je povodom Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj u mjestu Donje Bare, a kasnije i na Tjentištu na planini Sutjesci, položio vijenac na spomen obilježjima poginulim partizanima koji su se našli u okruženju daleko brojnijih nacističkih snaga. Poginuo je veliki broj njih, preko 6000, a polovica su bili Dalmatinci.

“Ovdje je bila skoro cijela Dalmacija. Njih su Nijemci sve pobili kao da se radi o insektima”, rekao je Milanović u izjavi za medije. Pri tome je naveo brojna mala mjesta iz Hrvatske iz kojih su došli partizanski borci.

U mjestu Donjim Barama dalmatinski partizani su se utvrdili u ljeto 1943. godine kako bi napravili odstupnicu i sprječavali nacističke snage da sustignu Glavni štab kojega je predvodio Josip Broz Tito, te brojne ranjenike.

“To su bili borci za slobodu i borci protiv nacizma i fašizma. Oni su ovdje četiri dana držali položaje. Samo kad gledaš moralno, vojnički to je nevjerojatno”, rekao je predsjednik. Dodao je kako su dalmatinski partizani danima odolijevali tada najmoćnijoj vojsci svijeta.

“Nije ovo preokrenulo tijek rata, niti su partizani bili takva sila, ali su nevjerojatnim moralom, snagom, upornošću, inteligencijom i ogromnim žrtvama pokazali da onaj tko se spreman tako žrtvovati ima velike šanse pobijediti”, istaknuo je.

Naveo je i da su do kraja rata činili ‘sjajne i neke loše stvari’.

“Bilo je i ubojstava i ratnih zločina”, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako su kao postrojba IV. Splitske brigade kasnije sudjelovali u bitkama kojima su hrvatsku Istru vratili u granice Hrvatske.

Hina