Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković prvi strani dužnosnik kojega je primila generalna guvernerka Kanade Julie Payette

GG05-2017-0369-001 October 19, 2017 Ottawa, Ontario, Canada  Her Excellency the Right Honourable Julie Payette, Governor General of Canada met His Excellency Gordan Jandroković, Speaker of the Croatian Parliament, on October 19, 2017. Also attending the meeting were Mrs. Sanja Putica, Member of Parliament, Mr. Domagoj Hajduković, Member of Parliament, Mr. Ante Babić, Member of Parliament and Her Excellency Marica Matkovic, Ambassador of Croatia to Canada. Credit: Sgt Johanie Maheu, Rideau Hall, OSGG

Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u Ottawi je u četvrtak primila generalna guvernerka Kanade Julie Payette, koja predstavlja britansku kraljicu.

Predsjednik Sabora Jandroković prvi je strani dužnosnik kojega je u službeni posjet primila nova kanadska generalna guvernerka Julie Payette, koja je dužnost guvernerke preuzela početkom listopada ove godine. Generalna guvernerka Payette znanstvenica je impresivne karijere i prvi je poglavar jedne države koji je u svojoj prethodnoj karijeri bila astronautkinja te je dva puta bila u svemiru.

Na sastanku su potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi Hrvatske i Kanade. Razmijenjena su mišljenja o područjima moguće suradnje u znanosti, istraživanju i inovacijama u proizvodnim područjima. Guvernerka Payette rekla je kako je Hrvatska divna zemlja koju je na jednome od svojih putovanja i posjetila i naglasila je kako je uspostavljanje izravnih letova kanadskih avio kompanija za Hrvatsku dobra gospodarska poveznica.

Na razini globalnih pitanja predsjednik Sabora Jandroković je istaknuo savezništvo i dobru suradnju dviju država u okviru NATO-a. Generalna guvernerka Kanade Payette i predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković istaknuli su brojnu hrvatsku zajednicu u Kanadi kao važan most i poveznicu između dvije zemlje.