Predsjednik HGK Burilović: Vlada oko Agrokora ima našu bezrezervnu podršku

FaH

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović, danas je u vezi aktualne situacije u Agrokoru izjavio kako se mora učiniti sve da se spasi domaća proizvodnja te dao “bezrezervnu podršku” Vladi, koja se u ključnom trenutku uhvatila u koštac s problemima Agrokora.

“U kontekstu aktualne situacije važno je imati na umu da je putem Agrokora neposredno poslovao dobar dio naših malih i srednjih tvrtki, posebice onih čija je osnovna djelatnost u prerađivačkoj industriji. Moramo učiniti sve da spasimo domaću proizvodnju. Potrebno je osigurati plasman tih proizvoda, bilo putem Agrokora, bilo na neki drugi način”, izjavio je za Hinu Burilović.

Dao je bezrezervu potporu vladi

Predsjednik Komore da je i bezrezervnu potporu Vladi. “Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem je u ključnom trenutku imala volje i odlučnosti uhvatiti se u koštac s problemom Agrokor, koji je mogao srušiti hrvatsko gospodarstvo, i imaju našu bezrezervnu podršku”, rekao je.

Burilović upozorava i kako je neizvjesnost i dalje sveprisutna te kako je pred rukovodstvom Agrokora težak posao.

“Neizvjesnost je i dalje sveprisutna. Pozitivno je što je postignut dogovor oko isplate dijela starog duga i što su isplate krenule. Bitno je zaštititi što veći broj malih i srednjih tvrtki koje su najugroženije situacijom u koncernu. Pred rukovodstvom Agrokora težak je posao. Uz sređivanje financijskih problema, potrebno je ponovno početi graditi narušeno povjerenje prema proizvođačima i potrošačima i učiniti sve da se zadrži hrvatska polica odnosno očuvaju dosadašnje tržišne pozicije”, poručuje predsjednik HGK.

Premijer Andrej Plenković i jučer je ponovio kako se u slučaju Agrokora, koji je prije nekoliko mjeseci došao u ozbiljne poteškoće koje su upućivale na mogući stečaj, a na temelju komparativne analize kako su druge zemlje reagirale na takve probleme sistemskog karaktera, Vlada odlučila za opciju donošenja zakona i postavljanja izvanredne uprave.

Zbog izvanredne uprave nije došlo do domino efekta i prelijevanja krize, zadržana su radna mjesta i osigurana je nova likvidnost, isplaćeni su mali dobavljači, a isplaćuju se i ostali prema pravičnom sustavu, istaknuo je u više navrata hrvatski premijer.

H/N