Predsjednik GV Splita lažni vojni invalid ? DORH podignuo optužnicu protiv Jure Šundova

Izvor: Dnevnik.hr

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je da podiglo optužnicu protiv pedesetosmogodišnjeg muškarca zbog počinjenja kaznenog djela prijevare, za kojeg se neslužbeno doznaje da se radi o predsjedniku splitskog Gradskog vijeća Juri Šundovu (HGS).

Lažnim nalazima uzimao novac za invalidninu
Kako DORH navodi u optužnici podignutoj pred Općinskim sudom u Splitu, mušakrcu se na teret stavlja da je 30. prosinca 2005. godine podnio nadležnom tijelu pisani zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio šesnaest neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva kontinuirano liječio, te da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija.

“Članovi liječničkog povjerenstva su, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od trideset posto. Na osnovu navedenih liječničkih nalaza nadležno je tijelo 27. prosinca 2007. donijelo rješenje kojim se okrivljeniku od 1. siječnja 2006. priznaje svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX skupine sa trideset posto oštećenja organizma uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153,00 kune”, stoji u optužnici.

Upravo temeljem tog rješenja i rješenja donesenih u postupku priznavanja tog statusa okrivljeniku je od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. isplaćen ukupan iznos od 22.644,00 kuna na ime osobne invalidnine, a od 2008. do 2016. godine su, zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune. Okrivljenika se tereti da je počinjenjem opisanog kaznenog djela ostvario nepripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 270.764,73 kune oštetivši državni proračun Republike Hrvatske, navodi se na kraju optužnice.

‘Ja sam građanin kao i svaki drugi, a imam posljedice iz Domovinskog rata’
Upitan za komentar optužnice i cijele situacije, Šundov je za Slobodnu Dalmaciju rekao da ne želi ništa komentirati i da je već rekao sve na tu temu. Ipak, krenuo je u svoju obranu.

‘Moj komentar je da sam ja građanin kao i svaki drugi. Pred Ustavom i svim zakonodavnim tijelima imam ista prava kao i svi. Nisam optužen ni osuđen. Hoće li se voditi postupak i radi li netko svoj posao, to ne mogu komentirati njihov posao. A to da ja imam posljedice iz Domovinskog rata na temelju 1982 dana provedena u obrani, a od toga 1917 dana u borbenom sektoru, imam. Podsjetit ću građane da sam vodio demonstracije 6. svibnja 1991. pred Banovinom, gdje je bilo oko 100 tisuća Splićana.

Splitski SDP: ‘Najbolje rješenje za Split je raspisivanje novih izbora’
Na tu se optužnicu sinoć osvrnuo i predsjednik Gradskog odbora SDP-a Split Goran Kotur, rekavši da je ona definitivno razlog za ostavku Šundova.

Splitski SDP je i ranije jasno iznosio svoj stav da prvi čovjek splitskog Gradskog vijeća ne smije imati takav upitnik iznad glave. U ovakvoj situaciji najbolje rješenje za Split je raspisivanje novih izbora. Naime, očito je da je vladajuća koalicija nakon godinu dana zaživjela samo u podjeli funkcija odnosno plijena, te da se koalicijski partneri ne mogu složiti ni oko toga je li njihov rezultat koji su ostvarili u godinu dana dobar ili loš”, navodi u priopćenju Kotur.