Povezite se

Gospodarstvo

Predsjednica zadovoljna širenjem gospodarskih odnosa sa Švicarskom

Objavljeno

-

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak se, na kraju službenog posjeta Švicarskoj Konfederaciji, sastala s predstavnicima švicarskog poslovnog sektora i Gospodarske komore Švicarske – srednja Europa te izrazila zadovoljstvo zbog postupnog širenja i unaprjeđenja gospodarskih odnosa Hrvatske i Švicarske.

Nakon pohvalnih riječi na račun jačanja gospodarskih odnosa između dvije zemlje, Grabar-Kitarović je posebice istaknula da su “švicarska ulaganja prepoznata kao najuspješniji primjeri privatizacije i ulaganja stranog kapitala u hrvatsko gospodarstvo”, priopćio je ured predsjednice za odnose s javnošću.

Navela je kako Hrvatska postaje sve popularnija turistička destinacija među švicarskim državljanima te kako unatoč tomu što turizam čini značajan dio hrvatskog gospodarstva, Hrvatska želi snažno razviti i druga gospodarska područja.

“Posebno želimo razvijati  industrije visoke dodane vrijednosti, poput automobilske industrije, energetike ili ICT-a, a cilj nam je postići razvoj temeljen na znanju, kvalitetnim proizvodima i uslugama s visokom dodanom vrijednošću”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica, dodaje se u priopćenju, očekuje nastavak trenda ulaganja usmjerenih na proizvodnju, a potencijal u daljnjem razvoju partnerstva vidi u švicarskim izvozno orijentiranim industrijama, poput biotehnološke i farmaceutske ili fine mehaničke i elektroničke industrije.

Istaknula je mogućnosti za suradnju u proizvodnji bio hrane i prehrambenoj industriji, kao i suradnju na području turizma, a potencijal postoji i u sudjelovanju švicarskih tvrtki na razvoju hrvatskih infrastrukturnih projekata, primjerice razvoju i modernizaciji željeznice.

Naposljetku je naglasila kako Hrvatska istražuje nove načine provedbe najsuvremenijih tehnologija za gospodarenje otpadom te je otvorena za nova dostignuća u energetskom sektoru.

Švicarski poduzetnicima je uputila  poziv na bližu suradnju između institucija za izvoz i poticanje ulaganja kako bi se poboljšala ekonomska partnerstva između poduzeća obiju strana.

“Hrvatska nudi idealnu kombinaciju stabilnosti i velikih prilika za razvoj. U tom smislu, hrvatsko gospodarstvo je i u ovoj godini održalo zamah stabilnog i zdravog rasta”, kazala je predsjednica te izrazila uvjerenje kako će ekonomska stabilnost i novo povjerenje međunarodne investicijske zajednice otvoriti novi put poslovnim i investicijskim mogućnostima. „

“Pozivam vas da budete dijelom tog procesa. Vjerujem kako će naš današnji susret potaknuti razvoj trgovinskih i poslovnih odnosa između naših zemalja”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Gospodarstvo

Cijene stanova skočile 12 posto

Published

on

Oni koji su kupili novi stan u prvoj polovici ove godine za četvorni metar u prosjeku su plaćali 12.142 kune, 12,1 posto više nego u istom razdoblju lani.

Za tako snažan rast isključivo su zaslužni dijelovi Hrvatske bez Zagreba, vjerojatno najviše Jadran. Podaci DZS-a pokazuju da je u ostalim gradovima četvorni metar stajao 11.755 kuna, oko 2000 kuna ili 20 posto više nego u istom razdoblju lani. U Zagrebu, pak, cijene su stagnirale i ostale su na razini od oko 12.400 kuna, navodi Jutarnji list.

Ako se gledaju novi i rabljeni stanovi, dostupni podaci za prvo tromjesečje pokazuju da su na razini Hrvatske cijene povećane 7,4 posto, pri čemu u Zagrebu čak 11,4 posto.

Brojke upućuju da u Zagrebu snažno rastu cijene starijih stanova, dok je u drugim dijelovima taj trend zahvatio novogradnja. Vrlo je vjerojatno da na poskupljenje novogradnje više utječe turizam, dok rastu cijena starijih stanova značajnije pridonosi državni program subvencioniranja kredita za mlade obitelji, piše Jutarnji list. 

Sudeći prema prvim brojkama, interes za njih je vrlo dobar i ove godine pa se vjeruje da će raspoložive subvencije biti maksimalno iskorištene. Međutim, mlade obitelji koje ulaze u postupak počele su se žaliti kako im utrka za subvencijama postaje financijski teško izdrživa. Jedan od problema sada im je procjena vrijednosti nekretnina koju provode banke, donosi dnevnik.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Jeftinije autocestom

Published

on

Od 15. rujna, od ponoći sa subote na nedjelju, za motocikle i osobna vozila počinje primjena uobičajenih cijena cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ), javlja HAC.

Jedinična cijena cestarine u vansezonskom razdoblju smanjuje se za 10 % za vozila I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi), navode iz HAC-a.

To znači da će za A1 Zagreb – Dugopolje (Split) umjesto 200 cijena biti 181 kunu. Za dionicu A1 Zagreb – Karlovac umjesto 21 plaćat će se 19 kuna.

Ako vozite na relaciji A1-A6 Zagreb – Rijeka (Grobnik), to će vas koštati 70 umjesto 77 kuna, a ako idete na A3 Zagreb – Lipovac, umjesto 141 platit ćete 128 kuna. Za relaciju A3-A5 Zagreb – Osijek sezonska cijena bila je 135 kuna, a izvansezonska iznosi 122 kune.

Ucitavanje vijesti

BIH

Hrvatska u BiH do sada investirala više od milijarde eura

Published

on

Hrvatska je u Bosnu i Hercegovinu do sada investirala više od milijarde eura i druga je država po razini investiranja u BiH, podaci su koje je prikupila Agencija za uanprjeđenje inozemnih investicija BiH (FIPA) pozivajući se na statistiku državne Središnje banke.

Podatke o ekonomskoj suradnji Hrvatske i BiH u FIPA-i su u petak predstavili novoimenovanom veleposlaniku BiH u Hrvatskoj Aleksandru Vranješu s ciljem daljeg jačanja suradnje dvije zemlje, priopćili su iz agencije.

Registrirane investicije iz Hrvatske u BiH odnose se na razdoblje od svibnja 1994. do kraja 2018. godine. U tom je razdoblju investirano 2 milijarde i 293 milijuna konvertibilnih maraka odnosno oko milijardu i 172 milijuna eura.

Hrvatska u ukupnom iznosu inozemnih investicija u BiH sudjeluje sa 16 posto.

U ukupnom iznosu ulaganja iz Hrvatske, investicije u financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja sudjeluju sa 46,4 posto, u prerađivačku industriju uloženo je 19,6 posto a u trgovinu 15,4 posto.

Najveći investitori su HT-Hrvatske telekomunikacije, Agrokor, Atlantic grupa, Belupo, Kraš i Dukat.

Iz FIPA-e su najavili kako će u suradnji s veleposlanstvom BiH u Hrvatskoj u predstojećem razdoblju dodatno raditi na promoviranju bosanskohercegovačkog gospodarstva.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr