Predsjednica u službenom posjetu Rumunjskoj

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović putuje danas u trodnevni službeni posjet Rumunjskoj. Sastat će se s predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom i drugim visokim dužnosnicima.

Glavne teme razgovora, bit će jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene, Inicijativa tri mora, čiji će se sljedeći summit održati u Bukureštu, te druga pitanja poput ulaska obiju zemalja u Schengen i članstva u OECD-u.

Na bukureštanskom sveučilištu predsjednica će održati predavanje pod naslovom “Doprinos Hrvatske konsolidaciji Europe”. Obratit će se i gospodarstvenicima dviju zemalja na Rumunjsko-hrvatskom gospodarskom forumu.

Mala zajednica rumunjskih Hrvata, koju će posjetiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu svog službenog posjeta, jedna je od najstarijih, te jezično i etnografski najbolje očuvanih hrvatskih manjina.

Hrvati su se na područje današnje Rumunjske doseljavali već od 14. stoljeća, a danas većina živi u sedam naselja u Karaš-severinskoj županiji na zapadu zemlje, stotinjak kilometara jugoistočno od Temišvara. Kroz povijest rumunjski su Hrvati bili poznati kao Krašovani ili Karaševci.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Rumunjskoj živi 5408 Hrvata. Najveće je naselje rumunjskih Hrvata Karaševo u kojemu se od oko 3200 stanovnika četiri petine izjašnjavaju kao Hrvati.

Hrvatski jezik je u Karaševu i okolnim naseljima Lupku, Klokotiću, Nermetu, Jablči, Ravniku i Vodniku svakodnevno prisutan u domovima i u javnoj komunikaciji, te se mala hrvatska zajednica u toj relativno izoliranoj rumunjskoj regiji smatra jezično i etnografski jednom od najbolje očuvanih hrvatskih manjina uopće.