Predsjednica u Rusiji primila počasni doktorat

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Ruskom ekonomskom sveučilištu G. V. Plehanov primila je počasni doktorat i tom prilikom održala govor.

Predsjednica se u sklopu svoga govora dotaknula i Inicijative triju mora.

“Kako bismo u cijelosti zauzeli mjesta najrazvijenijih svjetskih gospodarstava, moramo se, za početak, više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti. Samo tako ćemo si omogućiti sudjelovanje u natjecanju za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora.

Inicijativa je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između naših država. Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a veliki broj trećih država (poput Kine, drugih država Europske Unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem. Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa „za“, za koheziju Srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne „protiv“, Iako se to često Inicijativi predbacuje, ona nije usmjerena niti protiv Rusije, niti protiv njemačkog utjecaja u Srednjoj Europi, a nije riječ niti o američkom „trojanskom konju“.

Početna platforma inicijative je 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije. Upravo u ovom potonjem leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, Rusije i Hrvatske.

Zajednički razvoj projekata digitalizacije, dodatnog razvoja suradnje naših obrazovnih institucija i zajednički rad na istraživanju i razvoju, inovacijama i poslovnim poduhvatima modernog gospodarstva – pružaju šansu u smislu ostvarenja gospodarstva i ciljeva koje sam opisala u današnjem izlaganju.

I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bi zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih”, rekla je predsjednica na ruskom sveučilištu.