Predsjednica u New Yorku: Izbjeglička kriza jedan od najvećih izazova

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u New Yorku, gdje su se uoči glavne rasprave na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda okupili svjetski čelnici. Održala je niz sastanaka te sudjelovala na skupu “Globalni poziv na djelovanje oko svjetskog problema droga”.

– Predsjednica Grabar-Kitarović u SAD-u s hrvatskim iseljenicima

Predsjednica je održala govor na mirovnom summitu “Nelson Mandela”. U govoru je, među ostalim istaknula, kako su migrantska i izbjeglička kriza jedan od najvažnijih izazova u današnjem svijetu.

Uključuju sve probleme o kojima raspravljamo već desetljećima – oružane sukobe, siromaštvo, glad, klimatske promjene, terorizam… Naša je dužnost ojačati suradnju i zajedno se posvetiti tim problemima uz postojeće mehanizme i oruđa, ali također trebamo naći nova pouzdana rješenja. Te dužnosti su također dio Mandelina naslijeđa. Ne smijemo štedjeti napore u obnavljanju povjerenja u institucije UN-a radi naše zajedničke sigurnosti, istaknula je predsjednica.

Također, hrvatska će predsjednica biti na pokretanju globalne inicijative za djelovanje protiv droga na kojem sudjeluje američki predsjednik Donald Trump.

Kolinda Grabar-Kitarović će biti i sudionica sastanka o novoj agendi za mlade koju organizira UNICEF, na koju su pozvani samo predstavnici zemalja koje su prepoznate po tome da nastoje uključiti mlade u društvo. Naša je predsjednica pozivnicu dobila zbog pokretanja Vijeća mladih.

Navečer će predsjednica biti na svečanom primanju koje organizira američki predsjednik.