Predsjednica u New Yorku imala niz bilateralnih susreta

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u New Yorku je održala niz bilateralnih sastanaka sa svjetskim čelnicima uoči glavne rasprave na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Iza zatvorenih vrata sastala se i s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, predsjednicima Paragvaja, Kube, Namibije, Kosova.

Grabar-Kitarović s Guterresom: Dijelimo zabrinutost za stanje na JI Europe

Zajedno s drugim čelnicima država bila je gošća na prijemu čiji je domaćin američki predsjednik Donald Trump.

“Prijemi su prigode koje ovise o vama kako ih iskoristite. Nekada je i 20 sekundi dovoljno više od pola sata formalnog sastanka”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dodajući da ga susresti i danas na marginama Opće skupštine.

“Nastavit ćemo razgovarati o bilateralnim odnosima, ja ću nastaviti pritisak za sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, naravno režim viza i sve ostalo, ali razgovarat ćemo i o pitanjima iz našeg susjedstva, o Inicijativi triju mora, općenito o našim odnosima u okviru NATO-a i globalnoj sigurnosti”, kazala je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da je Opća skupština UN-a prigoda da se susretne i s državnicima s kojima inače nema prigodu razgovarati.

Predsjednica se susrela i predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasom Bachom gdje se pokazalo da se i MOO želi uključiti u pitanje pomoći žrtvama migracija i samim migrantima, izbjeglicama i prognanicima kroz sport, “da ne pružamo ljudima samo utočište već da im omogućimo i normalan život u koji ulazi i bavljenje sportom”.