Predsjednica u Makedoniji

Hina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u četvrtak i u petak u službenom posjetu Republici Makedoniji, na poziv makedonskog predsjednika Gjorgea Ivanova.

Svečanim dočekom, tête-à-tête susretom dvoje Predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Makedonije započet će danas službeni posjet Predsjednice Republike, a nastavit će se polaganjem vijenca na spomenik Palim herojima za Makedoniju u Skopju.

Nakon susreta s predsjednikom Republike Makedonije Gjorgeom Ivanovim, predsjednica Grabar-Kitarović sastat će se s predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem i predsjednikom Vlade Zoranom Zaevom, a u nastavku dana i s predstavnicima hrvatske zajednice u Republici Makedoniji, javljeno je iz Ureda predsjednice.

Drugog dana posjeta Predsjednica Republike sastat će se hrvatskim gospodarstvenicima i predstavnicima hrvatskih tvrtki u Republici Makedoniji, hrvatskim policajcima iz već 51. kontingenta Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, koji od prosinca 2015., kontinuirano u suradnji s drugim policijskim upravama, pružaju ispomoć u Republici Makedoniji s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija te s biskupom skopskim monsinjorom Kirom Stojanovim i skopskim župnikom don Davorom Topićem.

U drugom dijelu petka, 27. travnja 2018. godine, u Skopju će se održati godišnji sastanak Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni. Osim supredsjedatelja inicijative, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora te domaćina, makedonskog predsjednika Gjorgea Ivanova i predsjednika ostalih država sudionica Procesa Brdo-Brijuni, na godišnjem sastanku sudjelovat će i ovogodišnji posebni gosti – predsjednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.