Predsjednica u Kninu održala emotivan govor

Uz ministre domaćine proslave obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, nazočnima se u Kninu obratila i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

“Čast mi je danas biti s vama u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu. Lijepo vas je vidjeti, podsjeća me na dan prije 22 godine kada je dr. Franjo Tuđman mnoge od vas također okupio na tadašnjem sudbonosnom sastanku za našu Domovinu te vam izdao zapovijed za oslobađanje svih dijelova Hrvatske od neprijateljske okupacije.

Vratili ste se u svoje postrojbe i zapovjedništva te poveli hrvatsku vojsku u najveću i najvažniju vojnu pobjedu naše novije povijesti, akciju koja je pred sobom odnijela agresorske snove o velikoj Srbiji i donijela slobodu i mir Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini te pridonijela slamanju velikosrpske politike i postizanju međunarodnog Daytonskog sporazuma te okončanju rata u susjednoj državi, rekla je predsjednica u svom obraćanju te dodala kako je Oluja slomila vojnu snagu agresora i najavila skori završetak ratnih operacija, te kako borba za slobodu Hrvatske njome nije dovršena.

“Bilo je potrebno još nemjerljivo strpljenje i politička mudrost pod vodstvom predsjednika Tuđmana u dovršetku mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a posebno u obrani istine o Domovinskom ratu. Neki od vas poput generala Gotovine i Markača u toj su bitci podnijeli posebno tešku žrtvu. Podnijeli su tu žrtvu za Hrvatsku, vojnički i viteški. Zato vam dragi generali od srca hvala”, naglasila je Grabar Kitarović koja je rekla i kako se svi sjećaju trenutka čitanja oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču kada je svijetu priopćena istina o Domovinskom ratu i Oluji.

“Ne samo zbog vojne pobjede, nego i zbog načina na koji je ona ostvarena smijemo se i trebamo ponositi svojom državom. Zbog toga dragi časnici i generali, ratni zapovjednici Hrvatske vojske imate pravo biti ponosni. Vaša djela i djela hrvatskih vojnika i redarstvenika koji su pod vašim zapovjedništvom izvojevali najslavnije pobjede Domovinskog rata ostat će zauvijek zapamćena u hrvatskoj povijesti, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.