Predsjednica Srbima u RH: Hrvatska je vaša domovina!

Izvor: N1

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović govorila je na skupštini SNV-a u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

“Drago mi je što vas mogu večeras pozdraviti ovdje kao vaša predsjednica”, rekla je Grabar Kitarović, što su prisutni pozdravili gromoglasnim pljeskom.

Nadolazeća vremena, nažalost, u znatnoj su mjeri umanjila osjećaj međusobne bliskosti i povjerenja između dvije zemlje. Ratovi su ostavili iza sebe traume i frustracije i mi ih i danas osjećamo. Vjerujem doista da smo raspravili pitanja od važnosti za obje države i oba naroda. Sudbine nestalih bilo je jedno od glavnih pitanja. Rješenje toga pitanja važno je za obitelji koje traže svoje bližnje, ali i za naše nacije. To je ujedno preduvjet uspjeha dijaloga o ostalim otvorenim pitanjima, rekla je predsjednica.

Ovaj posjet predsjednika Vučića izraz je našeg zajedničkog uvjerenja, da bez obzira na mnoge razlike koje nas mogu optereivati, možemoi postaviti osnove trajnog odnosa koji neće poremetiti povremeni ekscesi i incidenti, kazala je Grabar Kitarović.

“Budući dani, nadam se, pokazat će to konkretnim i mjerljivim rezultatima na dobrobit Hrvatima i Srbima, na dobrobit državama Srbiji i Hrvatskoj. Republika Hrvatska članica je EU i NATO-a, članstvo Srbije u EU i hrvatski je interes. U njezinu pristupnom procesu postoje otvorena pitanja za koja vjerujem da možemo i trebamo međusobno riješiti bez vanjskih uplitanja. Važno je ustrajno proširivati područja suradnje”, kazala je.

Trajni otvoreni međudržavni dijalog između Hrvatske i Srbije od najveće je važnosti za dvije zemlje i najbolja zapreka stvaranju tragedija koje je povijest pretrpjela. Mladima moramo omogućiti ostanak u domovini, istaknula je.

Kad u svojim privremenim uredima razgovaram s građanima o njihovim problemima, ne razmišljam o tome koje su nacionalnosti, nego koji su i kakvi njihovi egzistencijalni problemi. Nitko u Hrvatskoj ne može i ne smije biti građanin drugoga reda. Te probleme treba što prije riješiti u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i zato inzistiram na decentralizaciji, na jednakom razvoju svih regija. Problemi poput nezaposlenosti, socijalnih problema, blokiranih računa pogađaju sve hrvatske građane.

“Naša je zajednička poruka svim Srbima koji žive u Hrvatskoj – Hrvatska je vaša domovina! Hvala vam i živjeli!”, rekla je predsjednica na velikoj svečanoj skupštini SNV-a, prenosi N1.