Predsjednica: Slučaj Radeljić za mene je završen

 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u intervjuu Večernjem listu da je za nju slučaj njezinog bivšeg savjetnika Mate Radeljića završen, te da od njega nikada nije tražena ostavka, iako su o njegovom odlasku razgovarali više puta.

 U velikom božićnom intervjuu Večernjem listu predsjednica je naglasila da nikad u njezinom uredu nije ni na koga vršen pritisak izravno ili neizravno, čime je još jednom odbacila Radeljićeve tvrdnje da je SOA upletena u njegovo razrješenje.

 Ponovila je kako su sasvim apsurdne i neistinite tvrdnje da je pritom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati treću stranu, jer je za bilo kakvu smjenu dovoljan samo jedan potpis. 

 “Žao mi je da je Radeljić odlučio otići na takav način, no to je njegov izbor”, rekla je predsjednica, dodavši da od njega nikada nije tražena ostavka. O njegovu odlasku, rekla je, razgovarali su nekoliko puta pri čemu mu je ponudila podršku, jer prema svojim suradnicima nastoji uvijek biti maksimalno korektna.

 Vezano za odlazak iz Ureda Radeljića koji je razriješen te bivšeg savjetnika Vladu Galića koji je dao ostavku, predsjednica je rekla da su to njezine odluke.

 “Imam svoje razloge i plan rada za posljednju godinu mandata te ni ‘čaršija’ niti bilo tko drugi ne može sudjelovati u smjenjivanju i imenovanju mojih savjetnika”, rekla je predsjednica upitana ide li na pomirenje s Plenkovićem i HDZ-om koji “ne mogu smisliti Radeljića”. 

 Odnosi s premijerom Plenkovićem su puno bolji , nego što se o tome piše, tvrdi predsjednica te dodaje kako se kada kritički govori o radu vlade to automatski atribuira kao njezin napad na aktualnu vladu što tvrdi – nije točno. 

 Kategorički je odbacila tvrdnje o uključenosti u pripremanje “državnog udara”, odnosno micanje aktualnog premijera . “Takvo mi što ne pada na pamet. Nisam osoba koja bi koristila obavještajnu ili paraobavještajnu zajednicu za poslove koji bi bili usmjereni protiv ikoga, a kamo li protiv predsjednika vlade”, izjavila je.

 Za optužbu o rušenju premijera rekla je da je vrlo ozbiljna zbog čega je morala reagirati na te paraobavještajne konstrukcije, jer se počela, kako tvrdi,  stvarati opasna klima na koje nadležne državne institucije nisu reagirale. 

 U godini na izmaku predsjednica je zaključila da nije učinjeno dovoljno za ostanak i povratak ljudi, ali ipak ima naznaka da se val iseljavanja usporava. Ustvrdila je da je demografija ključ rješenja, jer depopulacija proizvodi niz drugih problema – od sigurnosti državnog prostora do nedostatka radne snage.

 “Općenit izazov koji stoji pred Hrvatskom jest nedostatak strategije razvoja u kojoj moramo postići konsenzus svih političkih stranaka i opcija o općenitom pravcu u kojem idemo i gdje vidimo Hrvatsku za pet, deset ili petnaest godina”, rekla je predsjednica, zaključivši da za bitan iskorak pokretanje gospodarstvo treba težiti stopi rasta od 5, odnosno minimalno 4 posto.

(Hina)