Predsjednica se susrela s posebnim izaslanikom Predsjednika Narodne Republike Kine

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je posebnog izaslanika predsjednika Narodne Republike Kine Jianzhua Menga koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Visoki kineski gost je ujedno tajnik Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine, predsjednik Centralne komisije za sveobuhvatno upravljanje javnom sigurnošću te član Politbiroa Komunističke partije Kine.

Na sastanku su naglašeni tradicionalno dobri politički odnosi te je potvrđen zajednički interes za produbljivanjem i jačanjem postojeće suradnje, s naglaskom na područja gospodarstva, infrastrukture i prometa, kako bilateralno tako i u formatu Kina + 16. Pozdravljeno je i povećanje broja kineskih posjetitelja što će dalje pospješiti i upravo potpisan Memorandumom koji regulira zajedničke policijske patrole tijekom turističke sezone.

U razgovorima je posebno istaknuta Inicijativa triju mora koju obje strane drže kompatibilnom s kineskom inicijativom „Jedan pojas, jedan put“. Predsjednica Republike naglasila je projekte izgradnje gospodarske, prometne i energetske infrastrukture koji bi mogli biti od interesa kineskoj strani, s naglaskom na luke Rijeka, Ploče, Vukovar, te željezničku prugu Rijeka-Budimpešta. Spomenute su i mogućnosti suradnje u brodogradnji te prehrambenoj industriji čemu će svakako pridonijeti i skoro otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore u Šangaju.

Obje strane složile su se o potrebi jačanja suradnje na sigurnosnom planu, a posebno u zajedničkoj borbi protiv ekstremizma, radikalizacije, međunarodnog terorizma i svih vrsta ugroza, uključujući i kibernetičke prijetnje.


Foto: Ured predsjednice