Predsjednica se sastala s norveškom premijerkom

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak norvešku premijerku Ernu Solberg, koja boravi u službenom posjetu‎ Hrvatskoj, a tijekom razgovora dvije čelnice su se složile kako su dvije zemlje važni partneri koji imaju odličnu bilateralnu suradnju, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Premijerka Solberg osvrnula se na polaganje kamena temeljca za projekt elektrane-toplane na drvnu biomasu tvrtke Maksim Trade Energija i tvornice peleta Bio Peleti Energija, u što norveški investitori planiraju uložiti 18,7 milijuna eura.

Tijekom razgovora najveći je naglasak bio na nadolazećem sastanku na vrhu NATO-a koji će se održati u Bruxellesu te u tom kontekstu izdvajanjima za obranu, kao i općenito o sigurnosnom i političkom stanju na jugoistoku Europe. Sugovornice su se dotakle Bosne i Hercegovine i potrebe nastavka podrške toj zemlji na njezinom euro-atlantskom putu.

Ujedno su razgovarale o migrantskoj krizi koja prijeti Europi i za koju je potrebno naći dugoročno rješenje, posebno u smislu jačanja suradnje sa državama podrijetla i tranzita.

Ovaj vrlo srdačan sastanak zaključen je dogovorom o daljnjem jačanju već vrlo dobre ekonomske i političke suradnje naših dviju prijateljskih država, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, stoji u priopćenju.