Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je na Pantovčaku izaslanstvo ustanove Academia Cravatica i Počasne satnije Kravat pukovnije.

U godini kada se obilježava 350 godina od preustroja pukovnije Royal Cravates, te također i 20. obljetnica djelovanja ustanove Academia Cravatica (AC), neprofitne ustanove koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine, susret s predsjednicom Republike Hrvatske na Pantovčaku, za sve predstavnike Academije Cravatice i Kravat pukovnije nosi poseban značaj i potvrdu dugogodišnjeg zalaganja Academije Cravatice za promociju Hrvatske kao Domovine kravate, ističu u  Upravnom vijeću ustanove Academia Cravatica.

Susret s predsjednicom dogodio se neposredno nakon završetka festivala Dani kravate, koji je kao jedinstven festival u Hrvatskoj, ali i Europi održan uoči 18. listopada – proslave Svjetskog dana kravate, a završen 11. studenog, izložbom „Hrvati, Francuzi i kravata“ u Francuskom institutu u Zagrebu. Prigodom susreta, predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović, članovi Academije Cravatice uručili su i prigodne darove.

Marijan Bušić, ravnatelj i utemeljitelj ustanove Academia Cravatica darovao je predsjednici Republike Hrvatske knjigu „Prva kravata“, autora Božidara Prosenjaka, koji je također i osobno prisustvovao susretu s Predsjednicom, a Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije i  umirovljeni časnik Hrvatske vojske, predsjednici je uručio i vezao oko vrata jedinstven rubac Kravat pukovnije.

U izaslanstvu ustanove Academia Cravatica koje se susrelo s Predsjednicom, sudjelovali su i Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica, Dino Bedrina, glavni tajnik AC-a,  Vladimir Brnardić, vojni povjesničar  i član Upravnog vijeća AC-a, Koraljka Dilić, voditeljica Odnosa s javnošću AC-a i kompletna postava Počasne satnije Kravat pukovnije.

Članovi ustanove Academia Cravatica, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, upoznali su i sa svojim novim projektima, od kojih je svakako jedan od najznačajnijih – „Konjima do Pariza“, projekt kojeg Academia Cravatica i Počasna satnija Kravat pukovnije namjeravaju provesti u prvoj  polovicu 2020. godine, kada Hrvatska predsjedava Vijećem EU.  Tada će, naime, vojnici Kravat pukovnije konjima jahati od Zagreba, do Pariza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here