Predsjednica RH primila predstavnike ustanove Academia Cravatica i Počasne satnije Kravat pukovnije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je na Pantovčaku izaslanstvo ustanove Academia Cravatica i Počasne satnije Kravat pukovnije.

U godini kada se obilježava 350 godina od preustroja pukovnije Royal Cravates, te također i 20. obljetnica djelovanja ustanove Academia Cravatica (AC), neprofitne ustanove koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine, susret s predsjednicom Republike Hrvatske na Pantovčaku, za sve predstavnike Academije Cravatice i Kravat pukovnije nosi poseban značaj i potvrdu dugogodišnjeg zalaganja Academije Cravatice za promociju Hrvatske kao Domovine kravate, ističu u  Upravnom vijeću ustanove Academia Cravatica.

Susret s predsjednicom dogodio se neposredno nakon završetka festivala Dani kravate, koji je kao jedinstven festival u Hrvatskoj, ali i Europi održan uoči 18. listopada – proslave Svjetskog dana kravate, a završen 11. studenog, izložbom „Hrvati, Francuzi i kravata“ u Francuskom institutu u Zagrebu. Prigodom susreta, predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović, članovi Academije Cravatice uručili su i prigodne darove.

Marijan Bušić, ravnatelj i utemeljitelj ustanove Academia Cravatica darovao je predsjednici Republike Hrvatske knjigu „Prva kravata“, autora Božidara Prosenjaka, koji je također i osobno prisustvovao susretu s Predsjednicom, a Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije i  umirovljeni časnik Hrvatske vojske, predsjednici je uručio i vezao oko vrata jedinstven rubac Kravat pukovnije.

U izaslanstvu ustanove Academia Cravatica koje se susrelo s Predsjednicom, sudjelovali su i Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica, Dino Bedrina, glavni tajnik AC-a,  Vladimir Brnardić, vojni povjesničar  i član Upravnog vijeća AC-a, Koraljka Dilić, voditeljica Odnosa s javnošću AC-a i kompletna postava Počasne satnije Kravat pukovnije.

Članovi ustanove Academia Cravatica, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, upoznali su i sa svojim novim projektima, od kojih je svakako jedan od najznačajnijih – „Konjima do Pariza“, projekt kojeg Academia Cravatica i Počasna satnija Kravat pukovnije namjeravaju provesti u prvoj  polovicu 2020. godine, kada Hrvatska predsjedava Vijećem EU.  Tada će, naime, vojnici Kravat pukovnije konjima jahati od Zagreba, do Pariza.