Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Perušić, Senj i Otočac

Drugog dana boravka u Ličko-senjskoj županiji, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Perušić gdje se sastala s predstavnicima općinskih vlasti i građanima te upoznala s projektom uređenja vlasničko-gruntovnih knjiga za 650 hektara zemljišta.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek upoznao je predsjednicu Grabar-Kitarović s postupkom usklađenja zemljišnih knjiga sa stanjem na terenu i u gruntovnici, izvijestivši da je Perušić jedna od dvadeset i dvije lokalne jedinice s kojima je ove godine ugovoren postupak katastarske izmjere.

Dodao je kako će se, nakon što za godinu ili najviše dvije postupak bude gotov, znatno smanjiti 3250 katastarskih čestica sukladno pojedinim vlasništvima, koje će onda zbog uređenih imovinsko-pravnih odnosa biti prihvatljivije za daljnji gospodarski razvoj, promet nekretninama, gospodarske zone i ceste.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što će ovim postupkom doći do okrupnjavanja čestica, a župan Milinović istaknuo je važnost uređenja imovinsko-pravnih odnosa za razvoj ovog kraja, budući da neuređene katastarske i zemljišne knjige predstavljaju “kamen smutnje” za investitore u procesu pribavljanja potrebne dokumentacije za zemljišta.

Nakon općine Perušić, hrvatska Predsjednica posjetila je grad Senj gdje se susrela s vodstvom Grada i mjesnim vatrogascima, obišla Kulu Nehaj te se susrela s građanima.

Predsjednica je nakon razgovora s gradonačelnikom Sanjinom Rukavinom i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Tomljanovićem istaknula kako je za daljnji turistički razvoj Senja nužna njegova bolja prometna povezanost te gradnja ili nove prometnice ili barem treće trake na prometnici Senj-Žuta Lokva.

“Zbog velikih prometnih investicija, poput gradnje Pelješkog mosta, nije poznato kada će ova investicija doći na red, ali se nadam da će Vlada naći način da uđe u srednjoročni plan”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da Senj i Ličko-senjska županija prednjače po iznosima povučenim iz europskih fondova po glavi stanovnika.

Za obilaska Javne vatrogasne postrojbe Senj zahvalila je svim vatrogascima koji su ljetos od požara branili ljude i imovinu te šume, poglavito velebitske. Opetovala je da u protupožarnu opremu treba više ulagati.

“Vatrogasci su naši heroji, spašavaju ljudske živote i imovinu i zato pozdravljam Vladinu odluku da za njih izdvoji sedam milijuna kuna”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Zadnja destinacija današnjeg radnog dana predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bio je Otočac. I ovdje su se ponovile slike koje smo viđali tijekom ova dva dana: okupilo se mnoštvo građana koji su svojim iskrenim pljeskom davali nedvosmislenu podršku predsjednici. Pred zgradom Grada Otočca predsjednicu su dočekali gradonačelnik dr. vet. Stjepan Kostelac, predsjednik Gradskog vijeća dr. sc. Branislav Šutić i članovi  Gradskog vijeća.