Predsjednica Republike uručila vjerodajnice

Predsjednica Republike uručila vjerodajnice novim hrvatskim veleposlanicima Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je vjerodajnice dvanaestero novih hrvatskih veleposlanika.

“Izabrani ste na važnu i časnu dužnost koja iziskuje mnoga znanja i sposobnosti. Međutim, prije svega, ovdje želim istaknuti kako su naša očekivanja od svih vas velika. Očekujem vašu proaktivnost, da svu svoju energiju, znanje i domoljublje stavite na raspolaganje Republici Hrvatskoj i službi vanjskih poslova”, poručila je Predsjednica Republike diplomatima.

Mladen Andrlić postaje hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, Gordan Bakota u Republici Srbiji, Gordan Grlić Radman u Saveznoj Republici Njemačkoj, Aleksandar Heina u Slovačkoj Republici, Petar Ljubičić u Republici Indiji te Mario Nobilo u NATO-u.

Jasna Mileta odlazi u Kraljevinu Maroko, Igor Pokaz u Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Aleksandar Sunko u Helensku Republiku, Pjer Šimunović u Sjedinjene Američke Države, Filip Vučak u Francusku Republiku, a Jasen Mesić u Talijansku Republiku.

“Hrvatska će svoju vanjsku politiku i dalje voditi kroz suradnju s našim saveznicima unutar Europske unije i NATO-a, kao i kroz suradnju sa susjedima”, istaknula je Predsjednica tom prigodom.

“No, moramo biti otvoreni i prema novim ulaganjima i aktivno pronalaziti nova tržišta. Ne smijemo si dopustiti zanemarivanje nekih odredišta, posebice Afrike, azijsko-pacifičkog prostora i Latinske Amerike”, dodala je Predsjednica Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako je jačanje bilateralnih odnosa i promicanje međunarodne suradnje u interesu svih, naročito u današnje vrijeme, kada nijedna država, pa niti svjetska sila, ne može samostalno riješiti goruće globalne izazove poput klimatskih promjena, migracija i prijetnji terorizma. „Ova godina, kada s većinom država obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa predstavlja izuzetnu prigodu i polaznu točku daljnjih napora za još snažniji i intenzivniji rad na jačanju naših političkih i gospodarskih odnosa“, istaknula je Predsjednica.

„Moramo težiti dugoročnim ciljevima. To se posebno odnosi na jačanje partnerskog dijaloga sa SAD-om i odnosa s ključnim državama svijeta poput Kine i Rusije, snažnijim odnosima s ključnim partnerima u Uniji i Savezu, poput Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjene Kraljevine, Kanade, pa sve do odnosa sa susjedima.

Tu očekujem konačno rješavanje niza otvorenih pitanja. U tom cilju započeli smo iskorak sa Srbijom, a održavamo i aktivan dijalog sa Slovenijom. Pomaci s Mađarskom se već vide u novom duhu naših odnosa. Kroz srednjoeuropsku Inicijativu triju mora pokrenuli smo globalno prihvaćeni projekt unutar kojeg Hrvatska može višestruko prosperirati te u potpunosti iskoristiti svoj povoljan geostrateški položaj.

Ovu je Inicijativu bitno i nužno promicati, naglašavati kako stremi daljnjem jačanju ukupne političke, gospodarske i infrastrukturne suradnje 12 država članica Europske unije u srednjoj Europi. Ona nudi koheziju europskog prostora, potiče ostvarenje europskog projekta i smanjivanju razlika između članica.

Tom Inicijativom pridonosimo jačanju konkurentnosti i gospodarskoj otpornosti cjelokupne Europske unije u globalnoj ekonomiji. Naš trajni strateški nacionalni interes ostaje uključivanje cijeloga prostora jJugoistočne Europe u europske i euroatlantske integracije jer svaka druga opcija produljuje neizvjesnost i u konačnici može voditi obnovi crta podjela i razdvajanja. Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva jest položaj i zaštita hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koju vidim kao državu triju jednakopravnih konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Hrvati tu imaju istaknutu ulogu predvodnika integracijskih procesa koju treba podupirati i osnažiti. Posebno bih željela spomenuti naše iseljeništvo, čija uloga i doprinos u stvaranju hrvatske države nikad ne smije biti zanemarena. U našem iseljeništvu krije se gospodarski, znanstveni, kulturni i demografski potencijal koji tek trebamo u punoj veličini prepoznati i vrednovati te u konačnici i uvezati s Domovinom na obostranu korist.

Naše iseljeničke i manjinske zajednice moraju biti jedan od ključnih prioriteta u vašem djelovanju. Uvjerena da smo dorasli svim spomenutim, ali i budućim izazovima, želim svima vama zahvaliti na dosad učinjenom te vam želim uspješan daljnji rad,“ zaključila je Predsjednica Republike. Autor:Ured predsjednice RH/demokracija/B.B.