Predsjednica Republike pomilovat će Luksetića čim dobije izvješće Ministarstva pravosuđa

Iz Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u ponedjeljak je potvrđeno da će procedura pomilovanja Huanita Luksetića biti riješena vjerojatno isti dan nakon što od Ministarstva pravosuđa dobiju izvješće o cijelom slučaju.

“U skladu sa Zakonom o pomilovanju (NN broj: 175/03) predsjednica će pričekati izvješće Ministarstva pravosuđa i obrazloženi prijedlog ministra pravosuđa, što ne dovodi u pitanje odluku predsjednice o pomilovanju Huanita Luksetića”, objavljeno je iz Ureda predsjednice.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jutros je za N1 potvrdio da je na adresu Ministarstva stigla Luksetićeva molba za pomilovanjem te će izvješće u najkraćem mogućem roku biti proslijeđeno predsjednici Republike. U njenom uredu, pak, navode kako bi pomilovanje moglo uslijediti isti dan kad zaprime izvješće Ministarstva pravosuđa.

Predsjednica Republike u nedjelju je najavila da će pomilovati Lukestića, pravomoćno osuđenog na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje. Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj je obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja koje ublažava simptome njegove bolesti.

U Ministarstvu pravosuđa doznaje se da, među ostalim, trebaju pribaviti mišljenje nadležnog Centra za socijalnu skrb, s obzirom da Luksetić nije na izdražavnu kazne te dokumentaciju s nadležnog suda.