Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u Gradu Otočcu

Izvor: N.Mraović

Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović dočekao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, predsjednik Gradskog vijeća Grada Otočca Branislav Šutić , službenici i namještenici Grada Otočca te brojni građani.

Riječi dobrodošlice Predsjednici uputio je Gradonačelnik Stjepan Kostelac. U Gradskoj vijećnici Grada Otočca upriličen je prijem Predsjednice sa suradnicima i predstavnicima Grada Otočca te predsjednikom HGK ŽK Otočac, direktoricom TZ Grada Otočca.

Tijekom 20-ak minuta domaćini su predsjednici elaborirali osnovne značajke i probleme Otočca, gdje svakako značajno mjesto zauizima depopulacija u kojoj ovaj dio Hrvatske napuštaju mnoge mlade obitelji seleći se izvan Hrvatske.

Predsjednica je potom izrazila duboku pijetet prema poginulim hrvatskim braniteljima i kod spomen-obilježja u Gradskom parku položila vijenac i zapalila svijeću.

Uslijedio je posjet Centru za tradicijske obrte Udruge „Gačanka“ koja se svojim radovima i čuvanjem tradicije proslavila i izvan granica Hrvatske. Predsjednica udruge Dragica Rogić upoznala je predsjednicu s nekoliko tradicijskih artefakata, među kojima posebno mjesto zauzimaju coklje, lička kapa, lička torba i mnogi odjevni i ukrasni predmeti.

Zadnji dio posjeta Otočcu bio je u sirani „Runolist“ gdje je gošću dočekao vlasnik Vladimir Tomaić. „Runolist“ je jedna od hrvatskih sirana s najviše priznanja za kvalitetu i izvrsnost sireva, čiji je dobar dio proizvodnje okrenut izvozu.

Nakon degustacije nekoliko vrsta sireva teško je bilo odlučiti koji je bolji jer su svi bili-vrhunski! Visoka gošća je tijekom posjete Otočcu u nekolki navrata izrazila svoje divljenje ljepotama rijeke Gacke i Gacke doline.