Predsjednica razgovarala s gospodarstvenicima Krapinsko-zagorske županije

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, drugog dana boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, susrela se u Humu na Sutli s gospodarstvenicima te županije od kojih je zatražila osobna iskustva u poslovanju, priče o uspjesima, ali i probleme s kojima se susreću te je izrazila zadovoljstvo dobrim rezultatima koje ostvaruje gospodarstvo te županije, posebno orijentiranost prema izvozu.

“Hrvatsko gospodarstvo mora počivati na izvozu, proizvodima dodane vrijednosti i izvornim hrvatskim proizvodima po čemu Hrvatska može i mora biti poznata”, naglasila je predsjednica u obraćanju gospodarstvenicima te dodala da je turizam dobrodošao, ali da se solidno gospodarstvo mora bazirati na proizvodnji i visokim tehnologijama.

Spomenula je trend pada nezaposlenosti i rasta zaposlenosti, po čemu Krapinsko-zagorska županija ostvaruje jedne od najboljih rezultata u zemlji. Grabar-Kitarović je posebno naglasila važnost stvaranja novih radnih mjesta koja definiraju snagu gospodarstva. Dotaknula se i problema nedostatka kvalitetne radne snage koji, po njenim riječima, nije samo rezultat pada nezaposlenosti nego i odlaska mladih ljudi u inozemstvo.

Hrvatska predsjednica je kao jedan od problema navela i nesrazmjer potreba tržišta radne snage s obrazovanjem.

“Pozdravljam stipendiranje deficitarnih zanimanja posebice metaloprerađivačkih, tekstilnih i prehrambenih kadrova”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović okupljenim gospodarstvenicima te pozvala na ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta.

U nastavku susreta gospodarstvenici Krapinsko-zagorske županije predsjednici su prezentirali svoja iskustva, poslovne uspjehe i izazove, ali i probleme koje treba riješiti s ciljem daljnjeg razvoja gospodarstva Krapinsko-zagorske županije, ali i na razini cijele Hrvatske.

Sve bolji rezultati

Prvi čovjek Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Josip Grilec, upoznao je predsjednicu s osnovnim pokazateljima i brojkama vezanim uz gospodarstvo te županije koje iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate.

Po posljednjim službenim brojkama u 2016. u Krapinsko-zagorskoj županiji poslovalo je 1.975 tvrtki, koje su zapošljavale ukupno 19.309 djelatnika. Ukupni prihodi poduzetnika iznosili su 11,05 milijardi kuna, a ukupni rashodi 10,41 milijardi kuna. Ukupni prihodi porasli su za 9,8%, a rashodi za 8,3% u odnosu na 2015. godinu. Razlika prihoda i rashoda, odnosno bruto dobit, iznosila je 640,8 milijuna kuna. Od ukupnog broja poduzetnika, 74,2 posto je u 2016. poslovalo s dobiti. Uz navedeno, u 2016. je prisutno poboljšanje većine pokazatelja u odnosu na 2015. godinu. Povećan je broj poduzetnika za 8 posto, a broj zaposlenih za 6,6 posto.

Ostvaren je prihod od prodaje u inozemstvu u iznosu od 3,54 milijardi kuna, što predstavlja rast od 10,3 posto u odnosu na 2015. Istovremeno, ostvaren je uvoz u iznosu od 2,01 milijardi kuna, čime je ostvarena pozitivna razlika od 1,53 milijardi kuna. Udio prihoda ostvarenih prodajom u inozemstvu u ukupnim prihodima u 2016. iznosi 32,04 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u 2016. iznosila je 176,1 posto i, isto tako, bilježi povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosila 159,5 posto.

U Krapinsko-zagorskoj županiji temeljna grana gospodarstva i generator svih gospodarskih kretanja je prerađivačka industrija. Prerađivačka industrija čini gotovo polovinu prihoda gospodarstva Županije (47,85 posto), a slijedi je trgovina s udjelom od 23,94 posto te djelatnost prijevoza i skladištenja sa 8,43 posto ukupno ostvarenih prihoda.

Na skupu je bio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je zahvalio gospodarstvenicima bez kojih ne bi bilo investicija u obrazovanje.

“Investicije u školstvo, županijske centre izvrsnosti  ne bi bilo moguće provoditi da nije onih koji su otvarali nova radna mjesta i punili proračun iz poreza na dohodak”, zaključio je Kolar te. Kao doprinos razvoju gospodarstva i olakšavanju njihovog poslovanja naveo je brzo izdavanje građevinskih dozvola te subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite.