Predsjednica putuje u Tursku na susret s Erdoganom

HRT

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović putuje u Tursku. Susrest će se s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a glavna tema razgovora bit će stanje u BiH te posebice izmjena izbornog zakona.

Opći izbori trebali bi se održati u listopadu. Hrvati traže izmjene izbornoga zakona kako im drugi ne bi birali njihove predstavnike u vlasti.
[EMBED:”0901/zvanovic.mp4]

Prije ovogodišnjih izbora, smatra hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, taj zakon treba mijenjati kako bi Hrvati bili ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Dajte da se omogući da u BiH imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, da konstitutivnost zaživi prema odlukama Ustavnog suda i da se okrenemo europskom putu, rekao je.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva, ne vjeruje u lobiranje te smatra da se rješenje neće postići. Bilo bi mnogo bolje da predstavnici SDA i HDZ-a sjednu i pokušaju postići dogovor, neće to riješiti ni hrvatski ni turski predsjednik. Nažalost, zbog nedostatka komunikacije nisam optimist da će se to dogoditi, rekao je.

Problem izbornog sustava je preglasavanje zbog čega se dogodio slučaj Komšić kada su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

U manje od dvije godine bit će to drugi sastanak predsjednice Grabar-Kitarović s Erdoganom. Nakon Ankare sljedeći tjedan putuje u Sarajevo.