Predsjednica poručila Poreznoj da ne bude represivni aparat

Izvor: N1

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je danas u Bjelovaru Privremeni ured u zgradi Bjelovarsko-bilogorske županije

Program je počeo u 9,30 sati izvođenjem državne himne i podizanjem zastave predsjednice RH. Nakon toga uslijedilo je obraćanje predsjednice Republike.

Predsjednica je na početku svoga govora izrazila zahvalnost Bjelovaru na gostoprimstvu i dotaknula se uloge grada u Domovinskom ratu. “Bjelovar je pridonio u obrani u Domovinskom ratu. Hvala svim hrabrim braniteljima, svim domoljubima koji su dali nezamjenjiv doprinos obrani i oslobođenju Hrvatske”, rekla je.

“Bjelovar je ne samo županijsko, nego i biskupijsko središte”, rekla je Grabar Kitarović i istaknula kako je i županijsko središte te treba biti primjer kako Hrvatsku početi razvijati ne više kvadricentrično, u smislu da je usmjerena na četiri velika grada, nego policentrično, pri čemu će županijska središta dobiti ulogu razvojnih centara.

Državne mjere ne smiju i nadam se neće izostati, jer krajnji je čas da se odmaknemo od deklarativnoga stava o zapošljavanju, nego se okrenemo i provođenju toga, istaknula je predsjednica. “Porezna uprava ne treba biti represivni aparat, koji kažnjava poduzetnike, jer se time ljude obeshrabruje i stvara antipoduzetnička klima”, rekla je predsjednica, dodavši da, ako se radi o spornom zakonu, takav zakon treba mijenjati, jer “poduzetnike treba ohrabrivati, a ne tužiti ih”.

“Svi društveni mehanizmi i državne strukture trebaju primarno biti u funkciji rješavanja demografske krize. Među uvjetima za ostanak mladih na prvom mjestu je zapošljivost i plaća koja će omogućiti dostojanstven život”, rekla je predsjednica.

“Na potezu je država, koja mora što dinamičnije provoditi mjere fiskalne i funkcionalne decentralizacije, koja će omogućiti razvoj drugim sredinama”, zaključila je predsjednica u svom govoru.

Nakon obraćanja, predsjednica će održati radne sastanke s predstavnicima županije, saborskim zastupnicima te gradonačelnicima i načelnicima, kao i s biskupom Vjekoslavom Huzjakom te predstavnicima nacionalnih manjina.

U 12 sati predsjednica Republike posjetit će Veleučilište u Bjelovaru, a u 15,35 sati s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja položit će vijence u središnjemu gradskom parku.

U IV. osnovnoj školi u Bjelovaru predsjednica će sudjelovati u nastavku programa “Hrvatska čita”, a obići će i izlagače na “Adventu u Bjelovaru”.