Povezite se

Vijesti

Predsjednica podržala inicijativu koja se protivi radu nedjeljom

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnike Hrvatskoga saveza za nedjelju, bivšu zastupnicu u Europarlamentu Marijanu Petir, predsjednika Franjevačkog instituta za kulturu mira i Hrvatskoga saveza za nedjelju Fra Božu Vuletu, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa i predsjednicu Sindikata trgovine SSSH Zlaticu Štulić.

Marijana Petir istaknula je kako je nedjelja dan za obitelj, što su kao najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje navodili hrvatski građani u istraživanju kojega je provela u veljači 2019. kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, gdje se potvrdilo kako se više od 80% hrvatskih građana zalaže za uvođenje neradne nedjelje. Već se u istraživanju provedenom 2018. godine pokazalo da 50% zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno, a najveći problem uočen je upravo u sektoru trgovine, gdje većinu zaposlenih čine žene koje rade neprekinuto i po nekoliko tjedana bez dana odmora za minimalnu plaću. Većina trgovačkih lanaca koji su u stranom vlasništvu u svojim matičnim država nedjeljom ne rade, a kada je riječ o mogućim posljedicama po gospodarstvo, podaci Porezne uprave pokazuju kako je promet duplo veći petkom, a ne nedjeljom.

Fra Božo Vuleta istaknuo je kako je Hrvatski savez za nedjelju svojim istraživanjima i stručnim nacionalnim i međunarodnim skupovima utvrdio višestruko štetne posljedice rada nedjeljom, ne samo za radnike u trgovinama i njihove obitelji nego i za širu društvenu zajednicu te demografsko stanje u Hrvatskoj. Rad trgovina nedjeljom ne samo da ne pridonosi gospodarstvu, već su i sami poslodavci zbog odljeva radne snage došli do zaključka da im se rad nedjeljom ne isplati. Mnogi priželjkuju zakonsko dokidanje rada nedjeljom, a pojedinci to samoinicijativno i čine, poput trgovačkog lanca KTC. Stoga bi novi zakon bio odraz stvarnih potreba i odražavao kontinuiranu podršku gotovo dvotrećinske većine građana Hrvatske.

Zlatica Štulić istaknula je kako nije potrebno da trgovine rade od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini te spomenula kako je primjerice u Austriji nedjelja neradna, a trgovine mogu raditi 72 sata tjedno, za razliku od trgovina u Hrvatskoj koje mogu raditi čak 168 sati tjedno. Društvena šteta takvog rada puno je veća od ekonomske koristi, jer prije svega se narušava zdravlje radnika. Ako se izuzmu dani tjednog i godišnjeg odmora, svaki radnik u preostalih 282 dana u godini odradi 141 sat više od redovnog radnog vremena. To pokazuje da radnik i država izgube na godišnjoj razini gotovo jednu mjesečnu satnicu, radnik plaću, država doprinose i poreze.

Krešimir Sever je podsjetio na činjenicu kako je Republika Hrvatska 1996. sklopila Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom koji u čl. 9. nabraja neradne dane, a nedjelja se nalazi na prvom mjestu. Istaknuo je kako je u Švicarskoj, koja tri puta više zarađuje od turizma, nedjelja isto tako neradna te kako već dugi niz godina predstavnici Hrvatskog saveza za nedjelju traže da se nedjeljom i blagdanima trgovine zatvore te se radnicima omoguće slobodni dani, jer je to jedini dan kada mogu biti zajedno sa svojim obiteljima. Dio trgovaca je to prihvatio zato što im nedostaje radne snage, no činjenica je kako će se taj trend nastaviti i najbolje rješenje za Hrvatsku je da blagdanima i nedjeljama trgovine ne rade.

Podržavajući ovu inicijativu, Predsjednica Republike je istaknula potrebu pokretanja šire javne rasprave, a prije svega konstruktivnog dijaloga poslodavaca, sindikata i Vlade RH. Uvažavajući iznesene argumente, Predsjednica će osobno tražiti od resornih ministarstava razmatranje ovog prijedloga i donošenje odgovarajućih zakonskih rješenja koja će štititi dostojanstveno radno vrijeme radnika i prije svega pomoći hrvatskoj obitelji. To je ujedno, istaknula je Predsjednica, važno za poticanje zajedništva i podizanje blagostanja hrvatskih obitelji, sveukupnog zdravlja radnika i opću društvenu dobrobit.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije