Predsjednica otvorila 50. Picokijadu u Đurđevcu

Izvor: FB

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u subotu navečer 50. Picokijadu u Đurđevcu na kojoj je upriličen scenski prikaz “Legende o Picokima”.

Prilikom obraćanja, predsjednica je rekla da joj je drago što se nalazi u Podravini na manifestaciji.

“Drago mi je što zajedno slavimo i pet godina od ulaska u Europsku uniju. Hrvatska nije samo Zagreb, ona je i Podravina, Dalmacija, Slavonija”, riječi su predsjednce.

Večerašnji scenski prikaz, kojeg je režirao Krešimir Dolenčić, okupio je više od 100 glumaca te mnoštvo konjanika i statista. Svi zajedno, na velikoj pozornici uz Stari grad, uprizorili su bitku i obranu Đurđevca od turskih osvajača.

Inače Legenda o Picokima 2008. godine proglašena je nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske, a organizator Turistička zajednica Grada Đurđevca promovira je kao najveću turističku manifestaciju kontinentalnog dijela države s ciljem očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Picokijada se održava i u nedjelju kad je na programu izbor najljepšeg pijetla Podravine, vožnja oldtimer biciklima s mljekarskom kanticom te povorka aranžiranih kola i oldtimer traktora.