Predsjednica odlazi na turneju u SAD: S kim će se susresti?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović/Ilustracija

Predsjednica početkom prosinca putuje u radni posjet SAD-u.

Posjet SAD-u bit će vrhunac mini turneje koja započinje posjetom Austriji već u ponedjeljak, odakle potom izravno leti na Island.

Predsjednica će u SAD-u boraviti od 4. do 7. prosinca, a obići će Boston, New York i Washington. Kako piše tportal, riječ je o follow upu sastanka s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom održanog u Varšavi u srpnju ove godine i follow upu opsežnog telefonskog razgovora koji je imala s glavnim tajnikom UN-a Antonijem Guterresom o stanju u jugoistočnoj Europi. Tijekom boravka u SAD-u predsjednica se neće susresti s Donaldom Trumpom.

Posjet SAD-u započet će u Bostonu te će na Sveučilištu Tufts održati predavanje na temu ‘Višedimenzionalni pristup hrvatskoj vanjskoj politici’. Nakon toga odlazi u New York te će razgovarati s Guterresom o stanju u jugoistočnoj Europi i iznijet će mu svoje ocjene o stanju u našem susjedstvu. U New Yorku će predsjednica imati i sastanak s istaknutim ženama na funkcijama u UN-u na temu osnaživanja položaja žena.

Potom leti za Washington te će nastaviti dijalog s tamošnjom think-thank zajednicom, a pripremaju se i predavanje i sastanak s Atlantskim vijećem. Očekuju se i sastanci s političarima bliskim Trumpu, ali drugim uglednicima.

Sljedeći tjedan predsjednica će provesti u Austriji i na Islandu.

U Austriji će sudjelovati na otvaranju Opće konferencije Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO – United Nations Industrial Development Organization), a razgovarat će i s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom te će sudjelovati na okruglom stolu ‘Razgovor žena svjetskih lidera’.

Na Islandu će sudjelovati na sastanku Vijeća žena svjetskih lidera te će održati predavanje u sklopu programa ‘Mi to možemo’. Vrijeme će iskoristiti i za bilateralni sastanak s islandskim predsjednikom Guðnijem Johannessonom, čiji se posjet 2018. godine očekuje u Hrvatskoj.

Predsjednica će se na Islandu sastati i s litavskim i estonskim kolegicama koje su također aktivne unutar Vijeća žena svjetskih lidera. Teme razgovora između ostaloga bit će iduće aktivnosti Inicijative tri mora, a priliku će predsjednica iskoristiti i za lobiranje za primanje Hrvatske u članstvo OECD-a, piše tportal.