Predsjednica odala počast žrtvama Jasenovca

Predsjednica odala počast žrtvama Jasenovca

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u petak ujutro Spomen-područje Jasenovac i odala počast žrtvama, te u knjigu dojmova upisala da Republika Hrvatska bespridržajno osuđuje zločine počinjene u tom logoru i s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike.

Predsjednica je u knjigu dojmova upisala kako posjet Spomen-području logora Jasenovac uvijek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se tamo dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

“Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na zasadama svih pozitivnih vrijednosti povijesne borbe hrvatskoga naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bespridržajno osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike, u jedinstvenoj opredijeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao jamstva napretka i mira“, upisala je predsjednica Republike u knjigu dojmova.

U pratnji Grabar-Kitarović bio je čelnik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, koji će biti izaslanik predsjednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, koja će se održati u nedjelju, 22. travnja.