Predsjednica obišla Veleučilište u Bjelovaru- najmlađe u Hrvatskoj

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović prigodom obilaska Veleučilišta u Bjelovaru pozvala je vladu da se po uzoru na Grad Bjelovar uključi poreznom reformom u stimuliranje ulaganja, a poreznu upravu da se prestane ponašati kao represivni aparat i bespotrebno kažnjava poduzetnike.

Nakon što je u privremenom Uredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predsjednica primila gradonačelnike i načelnike jedinica lokalnih samouprava, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. dr. Vjekoslava Huzjaka i predstavnike nacionalnih manjina, predsjednica Grabar – Kitarović u društvu domaćina, župana Damira Bajsa i bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka obišla je najmlađe hrvatsko veleučilište, Veleučilište u Bjelovaru, osnovano 30. listopada ove godine.

S dekanicom Zrinkom Puharić  obišla je ustanovu u kojoj se izvode tri preddiplomska stručna studija (Mehatronika, Sestrinstvo i Računarstvo), a u akademskoj godini 2017/18. studira 743 studenta.

„Bjelovar će od sljedeće godine biti ‘tax free’ grad, dakle odreći će se komunalnih i drugih gradskih nameta. Država se mora uključiti poreznom reformom kako bi stimulirala ulaganja. Posebno pozivam Poreznu upravu da ne bude represivna. Već tri godine, još od predizborne kampanje, ponavljam da se poreznici prečesto ponašaju kao represivni aparat koji bepotrebno kažnjava“, rekla je predsjednica dodajući da je kažnjavanje potrebno samo u slučaju velikih pogrešaka, ali da Porezna uprava u načelu treba pomagati poduzetnicima da rade zakonito i sukladno propisima.

„A, ako je neke propise pri tom potrebno ukinuti, ja sam apsolutno za to. Držim da bi poreznici trebali raditi zajedno s poduzetnicima kako bi im se omogućilo normalno poslovanje, a ne kažnjavati ih za velika i mala slova“, naglasila je predsjednica Republike.

Rekla je i kako još uvijek nije dovoljno učinjeno za promjenu negativnih demografskih trendova.

“Imam svoje savjetnike za demogafiju, premijer ima Vijeće za demografiju, ali do sada još nije učinjeno dovoljno. Proračunom je potrebno stimulirati sve mjere koje se odnose na obitelj, zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta i sve ono što ide uz ostanak mladih u Hrvatskoj“, smatra predsjednica RH.

U privremenom Uredu predsjednica Grabar. Kitarović u popodnevnim satima primit će brojne predstavnike udruga i pojedince, potom s braniteljskim udrugama položiti vijenac ispred spomenika braniteljima u središnjem bjelovarskom gradskom parku. Posjetit će i IV. Osnovnu školu Bjelovar gdje će u sklopu programa „Hrvatska čita“ pročitati ulomke iz romana „Vlak u snijegu“ Mate Lovraka, jednog od najpopularnijih hrvatskih dječjih pisaca rođenog u Velikom Grđevcu pokraj Bjelovara.

Prvi radni dan u bjelovarsko-bilogorskom uredu predsjednica Republike završit će obilaskom Adventa u Bjelovaru. (H.J./Hina)