Predsjednica o referendumu: Moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda

Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu da se u pogledu referenduma koje pokreću građanske inicijative, ne miješa u referendume, ali je njezin čvrst stav da se mora poštivati volja naroda.

“Moj stav prema referendumima u Hrvatskoj općenito je da se držim preporuka Venecijanske komisije, da se ne miješam u referendume. Međutim, isto tako moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda”, rekla je predsjednica novinarima upitana kakav je njezin stav o referendumima te za premijerovu izjavu da su referendumska pitanja promašena i neodgovorna.
“U ovom slučaju, koliko je meni poznato, skupljeno je dovoljno potpisa za referendum, i posebno je bitno za nas političare i državnike da uključimo tu volju naroda. Voljela bih da volja naroda bude uključena i u druge sfere života”, poručila je predsjednica nakon svečane sjednice osječko-baranjske Županijske skupštine.
Smatra kako je očito da su građani davanjem potpisa za referendum “pokazali da žele promjene”, da se na “neki način malo i protrese politički život u Hrvatskoj i političke  elite”. Pokazali su želju za izmjenama izbornog zakona, što je legitimno, ali i da žele više participirati i imati veću ulogu u izboru svojih neposrednih predstavnika, rekla je predsjednica.
Na novinarsku opasku kako mladi osjećaju prijezir prema visokoj politici, čiji je dio i ona, predsjednica je kazala kako je o tome govorila u petak s priličnom dozom samokritike, jer je i sebe uključila u političke elite, koje gube povjerenje naroda, posebice mladih.

Upitana je li to bila i poruka premijeru, odgovorila je kako nikoga nije htjela posebice prozivati, dodavši kako je i osobno zabrinuta velikom erozijom povjerenja u političke strukture, stranke, ali i institucije države.
Navela je i kako se još nije čula s premijerom, ali vjeruje kako će sastanka svakako biti. “Mi tu i tamo sjednemo i razgovaramo o brojnim pitanjima, pa vjerujem da će biti. Ne mogu zamisliti situaciju da ne razgovaramo”, dodala je Grabar-Kitarović. (H)