Predsjednica o pitanju nestalih razgovarala s izaslanikom srbijanskog predsjednika Matićem

Predsjednica Grabar-Kitarović sa povjerenicima za nestale Ivanom Vrkićem i Veranom Matićem

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak svoga povjerenika za nestale u Domovinskom ratu Ivana Vrkića i posebnog izaslanika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom Verana Matića, te izrazila nadu da će njih dvojica intenzivno surađivati na pronalasku nestalih osoba.

Ured predsjednice je priopćio kako su povjerenik Vrkić i posebni izaslanik Matić izvijestili su predsjednicu o dinamici suradnje dviju država u pronalaženju nestalih osoba, što je je označeno kao iznimno važno humanitarno pitanje, ali i test spremnosti dviju država za unaprjeđenje međusobnih odnosa u cjelini.

Hrvatska predsjednica ponovno je naglasila kako rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba mora biti prioritetna zadaća dviju država u kontekstu saniranja teškog ratnog nasljeđa.

“U tom smislu, imenovanje posebnih povjerenika dvaju predsjednika za rješavanje tog pitanja vrlo je važan korak naprijed. Stoga nema nijednog opravdanog razloga da se sada odugovlači s njegovim rješavanjem”, stoji u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje da će njezin povjerenik Vrkić i posebni izaslanik predsjednika Vučića Matić intenzivno nastaviti suradnju, uz svu potrebnu pomoć nadležnih tijela obiju država. U tome smislu, izrazila je svoju punu potporu i očekivanje konkretnih rezultata.