Predsjednica neugodno iznenađena Mađarskom: “Razgovarat ću s Orbanom”

Ne mislim da bi ova arbitraža trebala određivati slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Schengena. Odnosi Hrvatske i Slovenije su u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojima se neprestance govori. Preko milijun Slovenaca posjećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti. Isto je s Mađarima – kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu emisije N1 prilikom koje je komentirala odnose Hrvatske i susjednih država.

Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Orbanom i predsjednikom Aderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo. Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi kao INA MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga – kazala je.

Podsjetimo, Mađarska neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u petak.