Predsjednica nagradila najbolje vojnike i dočasnike iz 2017. godine

Izvor: Ured predsjednice

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je najbolje vojnike i dočasnike u prošloj godini te uručila medalju “Iznimni pothvat” pozornici Antoniji Sadiković za iznimne zasluge i iskazanu visoku požrtvovnost prilikom spašavanja ljudskog života i imovine.

Obraćajući se nagrađenima, Predsjednica je kazala kako su oni pravi primjer sposobnosti, znanja, kreativnosti i motivacije pripadnika hrvatskih Oružanih snaga te izrazila uvjerenje da će sačuvati visoku motivaciju za svoj poziv.

“Hrvatski vojnik uvijek je bilo ime za hrabrost, viteštvo i odanost Domovini, a posebice u Domovinskom ratu. Držim kako se u mnogočemu možemo ugledati na postignuća i iskustva iz Domovinskog rata, a najviše bi nas trebala motivirati njegova najveća vrijednost: hrvatsko zajedništvo. Neka nam svima to bude misao vodilja. Budite svojim kolegama i svima nama primjer i inspiracija”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako su ljudi najveća vrijednost hrvatskih Oružanih snaga te se o njima mora najviše skrbiti i sustavno ulagati. Izrazila je zadovoljstvo zbog povećanja obrambenog proračuna i njegovog slijednog rasta u godinama koje dolaze, za što se, podsjetila je, zalagala tijekom svog mandata.

Povećanje sredstava, kazala je Predsjednica, zasigurno će omogućiti podizanje razine kakvoće života i rada vojnika i dati im dodatni motiv i polet za izvršavanje zadaća.”Posjetima vojarnama i vojnim objektima uvjerila sam se kako su uvjeti u nekima od njih na granici održivosti. To moramo žurno promijeniti. Ohrabruje činjenica kako su neki projekti već pokrenuti, ali u isto vrijeme znam kako na tom području još mnogo toga moramo ostvariti, za što ću se, kao i do sada, svesrdno zauzimati”, dodala je.

Sve veća nestabilnost na svjetskoj razini, kao i političke nestabilnosti u našem bližem okružju u državama jugoistočne Europe, istaknula je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske, upućuju nas na potrebu stalnog razvoja sposobnosti sustava obrane i Oružanih snaga radi odvraćanja i djelotvornog odgovora na možebitne sigurnosne prijetnje i ugroze.

U tom kontekstu, naglasila je važnost strateškog vodstva koje određuje smjer tim naporima i hrvatske prioritete unutar međunarodnog okruženja.

Naglasila je kako je strateški okvir za djelovanje hrvatskih Oružanih snaga znatno nadograđen donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kao i da će skoro donošenje Izmjena i dopuna Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama upotpuniti navedene okvire.

Ti će dokumenti, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, uvelike pridonijeti sinergiji napora unutar cjelokupnog sustava nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. A cjelokupan obrambeni sustav, poručila je najboljima vojnicima i dočasnicima, bit će onoliko uspješan koliko oni budu uspješni.

“Nadam se da će i drugi vojnici i dočasnici prepoznati vaša postignuća i prihvatiti vaš način života i rada”, kazala je te im zaželjela da zajedno sa svim pripadnicima Oružanih snaga i dalje budu prvi oslonac obrane i sigurnosti Republike Hrvatske.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov podsjetio je da se mjesečni i godišnji izbor najboljeg vojnika i dočasnika provodi od 2013. godine te među 22 nagrađenih posebno izdvojio pozornicu Sadiković, najboljeg dočasnika Danijela Dragišića i najbolju vojnikinju u prošloj godini, pozornicu Anu Barinić, koja se trenutačno nalazi u misiji Oružanih snaga u Afganistanu.

Nagrađujemo ljude koji su uložili dodatni napor u provedbi svojih vojnih zadaća, kazao je general Šundov dodavši da su ta priznanja, uz potvrdu uspješnosti zaslužnih, i poticaj svima ostalima za daljnje usavršavanje u radu. “U budućnosti pred nama stoje novi izazovi na koje će moći odgovoriti samo oni koji žele izvrsnost i koji imaju motiva biti najbolji. Mi ćemo i dalje tako raditi”, poručio je.

U ime nagrađenih narednik Dragišić kazao je kako rezultati po kojima su prepoznati predstavljaju njihovo viđenje časne i uzorne vojne službe. “Samo priznanje i vaš prijem svima nama predstavlja poticaj za daljnji rad i usavršavanje s ciljem daljnjeg razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske”, kazao je u zahvali vrhovnoj zapovjednici.