Predsjednica: Mađarska ne ucjenjuje RH i njezina odluka nije povezana sa slovenskom

EPA/FaH

Odluka Mađarske o blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nije politički motivirana niti je i na koji način povezana sa sličnom slovenskom odlukom, rekla je u utorak novinarima u Budimpešti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naglašavajući da je dobila uvjeravanja mađarske strane da se ne radi ni o kakvoj vrsti ucjene već o zaštiti nacionalnih interesa.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u jednodnevnom radnom posjetu Mađarskoj uoči kojeg je iz Budimpešte došla vijest o mađarskom uskraćivanju potpore ulasku Hrvatske u OECD.

“Ono što je sasvim jasno nakon ovih razgovora jest da ova odluka nije motivirana političkim razlozima i uvjeravanja koje sam danas dobila je da Mađarska apsolutno dalje želi razvijati s Hrvatskom prijateljstvo na svim razinama, kako u političkom smislu tako i u smislu investicija, gospodarstva i slično”, rekla je novinarima hrvatska predsjednica nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom.

“Ova odluka Mađarske nije vezana uz slovensku odluku o blokadi Hrvatske zbog neprihvaćanja rezultata arbitraže i nije vezana ni uz kakvu činjenicu da u tom paketu Mađarska želi ucjenjivati Hrvatsku”, naglasila je.

Dodala je kako je danas u razgovorima dobila objašnjenje da se radi o zaštiti mađarskih poslovnih interesa jer OECD nije politička nego ekonomska organizacija, kao i o problemu općenitog funkcioniranja investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj.

Naglasila je također kako je Mađarska nezadovoljna kako se prethodnih godina postupalo u slučaju INA-e i MOL-a, ali i dodala da je danas dogovoreno da će se nastaviti razgovori kako bi se riješila sva otvorena pitanja, uključivo i to.

N.A./Hina