Predsjednica kritično o vladinoj demografskoj politici; Plenković još ne odgovara na poziv

foto HINA/ Damir SENČAR

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Rimu da je ova vlada u rješavanju demografske politike poduzela samo parcijalne mjere i kazala da joj premijer još nije odgovorio na poziv o zajedničkoj sjednici vlade.

“Nisam dobila odgovor, načelno smo razgovarali o tome, dogovorili se da ćemo dalje razgovarati i očekujem njegov odgovor”, kazala je predsjednica na novinarsko pitanje je li joj premijer Andrej Plenković odgovorio na poziv na zajedničku sjednicu vlade.

Grabar-Kitarović u ponedjeljak je premijeru predložila održavanje zajedničke sjednice vlade na kojoj bi se razgovaralo o demografskim kretanjima, problematici blokiranih i njezinim prijedlozima za rješavanje tih problema.  Predložila je i termine za održavanje takve sjednice vlade – i to 11. ili 12. lipnja, odnosno 18., 19. ili 20. lipnja 2018.

Predsjednica kaže da prijedlog za zajedničkom sjednicom nije kritika na rad vlade.

“Aposlutno ne, demografija je problem koji nije nastao preko noći, traje desetljećima, ali posebno je postao akutan početkom devedestih kada bilježimo pad prirodnog prirasta, a sada i emigranstke valove koji se ne stišavaju. Riječ je o urgentnom pitanju oko kojeg se moramo složiti svi, i vlada i oporba”, kazala je predsjednica nakon sastanka s talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom.

“Moja je namjera, bez obzira održala se sjednica vlade ili ne, predstaviti mjere koje sam napravila zajedno sa svojim savjetnicima”, rekla je Grabar-Kitarović i nada se da će o njima razgovarati svi relefvntni faktori u društvu i politci.

“Treba nam strategija, a ne parcijalne mjere. Nažalost, i od ove vlade smo vidjeli samo parcijalne mjere kada je riječ o demografskoj polictici, jer ne možemo samo razgovarati o dječjim doplacima i vrtićima, to je puno složenije”,, naglasila je.

Predsjednica htjela kmentirati medijska nagađanja da će premijer odbiti zajedničku sjednicu.

“Neću ništa reći dok ne budem razgovarala s premijerom, ne možemo razgovarati preko medija, neću se spuštati na tu razinu, to je neozbiljno”, zaključila je.  (H)